Frakció blog

A szombathelyi Éljen Szombathely! Egyesület- MSZP- DK- Együtt frakció hivatalos blogja.

dr. Czeglédy Csaba blogja

http://czegledy.blogin.hu/

Facebook like!

2013.12.13. 17:13 szombathelyifrakcio

Közgyűlés után...

Az MSZP-től Gyebrovszki János érkezett a sajtótájékoztatóra. Bejelentette, két képviselőjük (Czeglédy Csaba és Horváth Attila) azért nem volt ott az ülésen, mert ők december 19-i ülésre készültek. Úgy vélték, hogy két hét alatt nem lehet előkészíteni egy közgyűlést, ez be is igazolódott – mondta.

Decemberi közgyűlés - délelőtt

Aztán a biomassza üggyel kezdett. Mint mondta, a városvezetés november 9-én elküldte aközvélemény-kutatás adatait a Grenor Kft-nek, a cég levélben kérte, tájékoztassanak arról, ki és milyen módszerrel készítette a jelentést. Gyebrovszki kifejtette, érti, hogy a Fidesznek kellemetlen, ha a választások előtt arról kell döntenie, hogy megépíti a sok tiltakozást megért erőművet. De a városvezetés korábban elkötelezte magát, ha most kihátrál az ügyből, akkor nagy összegű, százmilliós nagyságrendű kártérítést kell fizetnie.

Eközben a vépi erőmű tulajdonosával csak egyszer tárgyaltak, pedig ez a cég sokkal olcsóbban adna energiát a városnak, a polgármester két éve nem áll szóba velük. A képviselő kijelentette, a városvezetés felelőtlenül viselkedik, és eltaktikázta magát. Most a választások utáni időszakra akarja tolni a döntést, de ennek komoly ára lesz, ha ki kell fizetni a kártérítést.

Kamu pályázatok?

Gyebrovszki megemlítette, hiába kérte, nem vették napirendre a garázsok előtti út felújítását, pedig ott a tulajdonosok is beszálltak volna a költségekbe. Mint mondta, az előző ülés óta sem kapott választ három kérdésére, így arra, hogy miért kell a hivatal új beléptető- és kamerarendszere, és mennyibe került. Arra sem, mennyi volt a hivatal új, Superb típusú autója, és azt kik használhatják, és arra sem, hogy mennyibe kerül a városnak a Haladás téli táboroztatása.

Emlékeztetett rá, hogy a Fidesz ellenzékben órákon át vitatta egy új autó beszerzését, és, hogy azt Szabó Gábor alpolgármester használta. A beléptetőrendszert 209-ben már egyszer elutasította a közgyűlés, most mégis megcsináltatták, ráadásul semmi értelme.

Kitért a kisösszegű beszerzésekre is, megismételte, hogy a beléptetőrendszer pályáztatásánál csak egy érvényes ajánlat volt, a másik kettőt valószínűleg csak azért adták be, mert minimum három jelentkező kell. A másik két ajánlatot azonban senki sem írta alá, ráadásul a pályázati kiírás műszaki tartalmát sem határozták meg.

Megépülnek a buszmegállók

Annak viszont örül, hogy a polgármester levele szerint a Szent Gellért utcai buszmegállókmegépítésének költségét beépítik a jövő évi költségvetésbe.

A Haladás-stadion kapcsán kifejtette, abszurd, hogy olyan rendeletet fogadnak el, ami meghatározza, ki legyen az építkezés bonyolítója, miközben azt pályázaton kellene kiválasztani. Szerinte lesznek problémák a felügyelőbizottságnál is, aminek egyébként elvállalta az elnöki tisztét. Mert a közgyűlési többség már azelőtt meghatározta a feladatait, hogy megalakult volna. Ő pedig szeretné, ha a feb-nek rálátása lenne a beruházás minden részletére, különben semmi értelme sincs neki.

Kijelentette, a városnak szüksége van alacsony komfortfokozatú, olcsó lakásokra, mert vannak, akik csak ezt tudják megfizetni. Ilyen lakásokat pedig ma már nem szabad építeni, ezért s javasolták, hogy a lebontásra ítéltek közül néhányat próbáljanak meg felújítani.

A kormány sarcai

Egy együttműködési megállapodással összefüggésben kifejtette, hogy az megnyitja a lehetőséget a nem szombathelyi gyerekek szombathelyi óvodába járatása előtt. Miközben a városban is kevés a férőhely, becslések szerint a szükségesnek a fele van meg.

szociális temetésről úgy vélte, az embertelen és felháborító, főleg azért, mert külön helyet jelölnek ki az így eltemetetteknek. Erről évtizedek múltán is tudni fogják, hogy az elhunyt családjának nem volt pénze a temetésre. Ettől viszont még nem lesz olcsóbb a szociális temetés, az ezzel megbízott cég a piaci áraknál drágábban dolgozik.

Gyebrovszki szerint az új hulladékkezelő cég évi 150 millióba kerül majd a városnak. Azért, mert a kormány többször is megsarcolja az ilyen cégeket. Egyszer hulladéklerakási díjat szed tőlük, majd a rezsicsökkentés jegyében megnyirbálja a bevételeiket is, amit majd az önkormányzatnak kell kipótolnia. Eddig a SZOVA végezte a munkát, a bevételt fel tudta használni, most kénytelenek kikerülni a törvényt. Vagyis, létrehoznak egy új céget, ami aztán megbízza a SZOVÁ-t a hulladékkezeléssel. A képviselő kijelentette, ez nem az önkormányzat hibája, törvényi előírás, de az önkormányzat húzza majd a rövidebbet.

Forrás: Nyugat.hu 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://szombathelyifrakcio.blog.hu/api/trackback/id/tr205689907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása