Frakció blog

A szombathelyi Éljen Szombathely! Egyesület- MSZP- DK- Együtt frakció hivatalos blogja.

dr. Czeglédy Csaba blogja

http://czegledy.blogin.hu/

Facebook like!

2013.09.02. 15:06 szombathelyifrakcio

Minek egy futballstadionra 9,6 milliárdot költeni?

"Majdnem politikai szélhámosság" a 9,6 milliárdos Hali-stadion tervének bejelentése – közölték hétfőn a szocialisták. Szerintük egy kapavágás sem lesz áprilisig.

Nem vonják kétségbe, hogy égető szükség lenne egy új és korszerű Haladás sportcsarnokra – szögezte le a legelején Ipkovich György, az MSZP országgyűlési képviselője. Ám a múlt hét szerdai, nagyszabásúra tervezett bejelentés, majd a szombathelyi közgyűlés határozat-képtelenségének előidézése, a beruházás előkészítetlensége mind arra utalnak, hogy ez a bejelentés így „majdnem egyelő a politikai szélhámossággal”. Ugyanis a választásokig, az elkövetkezendő nyolc hónapban sem idő, sem energia nem lesz ennek a szombathelyi stadionprojektnek a megvalósítására.

MSZP sajtótájékoztató
 

Ipkovich szerint a Fidesz és Hende Csaba országgyűlési képviselő ezzel a bejelentéssel próbálja leplezni, hogy az elmúlt három évben egyetlen beruházást, új fejlesztést sem indítottak el. Bár – utalt rá később Nemény András - még februárban a 11-es Huszár úti laktanya felújításáról (digitális kultúrközponttá alakítására) történt egy bejelentés, ám erről azóta sincs információ.

Nemény szerint minden forintnak örülni kell, amit a város kap, feltéve, ha kap. A szombathelyiek a legjobban adózó polgárok között vannak, ezért jogos igény, hogy a költségvetésből a városban is történjenek beruházások. Így a tervezett 9,6 milliárdot nem az államtól kapott „adománynak” kell tekinteni (ahogy sajtótájékoztatóján Hende többször is fogalmazott), hanem jogos juttatásnak.

Minek egy stadionra 9,6 milliárdot költeni?

Pár éve, a szocialista városvezetés is tervbe vette Hali-pálya felújítását, akkor a MÁV ingatlanának megvásárlásán túl úgy kalkuláltak, hogy kétmilliárd forintból már új sportcsarnokot lehetne építeni. Ha közel hárommilliárdból megvalósítható lenne a beruházás, akkor minek egy sportcsarnokra 9,6 milliárdot költeni? Ebből a pénzből a csarnokon túl költhetnének akár gazdaságfejlesztésre, vagy az utak rendbetételére. Nem is beszélve arról, hogy a szombathelyi iskolarendszer mennyire forráshiányos. Nemény szerint a háttérben nem is állhat más, mint hogy „valahonnan pénzt akarnak kivenni”.

Felújítják a Haladás stadiont

 

A szocialisták is örülnek persze minden forintnak, de szeretnék tudni, a város tényleg megkapja-e (és ha igen, mikor) ezt a beígért támogatást. Hiszen – utalt rá Czeglédy Csaba - ezt a 9,6 milliárdos kormányzati akaratot a szombathelyi bejelentés óta sem a kormányrendeletek, sem a kormányhatározatok között nem találják.

Czeglédy még megjegyezte: legalább annak örülhet a város, hogy Hende Csaba nem a pápai stadiont akarja felújíttatni. Szerinte a honvédelmi miniszter – egy augusztus 10-én megjelent Vas Népés interjúban - nem mondott igazat akkor, amikor azt állította, hogy több éves előkészítés előzte meg ezt a stadionépítési tervet. Ugyanis múlt héten szerdán egy „látványtervnek is alig nevezhető vizuális elképzeléssel” sikerült csupán előrukkolniuk. Ezért volt megtévesztő azon nyilatkozat, miszerint már ősszel megkezdődhetnek a munkálatok, mert csupán a tervezés indulhat meg, áprilisig egy kapavágás sem történhet.

Czeglédy szerint a beruházással kapcsolatban még számos kérdés megválaszolásra vár: például hogy valóban a Fürdő utca környékére épülne a nyolc-kilencezres parkoló? És ha igen, mit szólnak majd ehhez a környéken élők? Ha az átépítés megindul, hol játssza le a csapat az NB1-es meccseket? Ráadásul maga az épület műemléki védelem alatt áll, ezzel mi lesz? A politikus szerint legjobb, ha a kormány átutalja az ígért költségvetési összeget a város számlájára, és a következő ciklusban majd az akkori városvezetés okosabban eldönti, a sportcsarnoképítésen túl még mi minden hasznosabbra lehet ekkora összeget elkölteni.

Forrás: Nyugat.hu

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://szombathelyifrakcio.blog.hu/api/trackback/id/tr905489251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása