Frakció blog

A szombathelyi Éljen Szombathely! Egyesület- MSZP- DK- Együtt frakció hivatalos blogja.

dr. Czeglédy Csaba blogja

http://czegledy.blogin.hu/

Facebook like!

2014.01.31. 19:35 szombathelyifrakcio

Közgyűlés után

Történelmi idők

Az MSZP-SZTKE frakció sajtótájékoztatóját ketten tartották, Gyebrovszki János és Horváth Attila. Horváth kezdett, erősen, szerinte igaza volt Czeglédy Csabának, amikor azt mondta, béna kacsa a városvezetés. Mert a közgyűlés elé került anyagok döntő része technikai jellegű volt, vagyis alig van döntési joga a közgyűlésnek.

Felidézte, hogy Puskás Tivadar az utóbbi hetekben rendszeresen használja a történelmi kifejezést. Horváth megjegyezte, ezek szerint történelmi időket élünk, hetente történnek történelmi jelentőségű események. Pedig – mint mondta – ezt később a történelemnek kellene eldöntenie.

Megjegyezte, a Fidesz részéről olyan mondatok hangzottak el, amelyek kampánycélúak voltak, vagy a dilettantizmust bizonyítják. Ilyen volt, hogy a város adósságának Ipkovich György polgármestersége volt az oka. Ám eközben – mondta a képviselő – a Fideszben kiemelnek olyan polgármestereket, akik Szombathelynél sokkal nagyobb arányban adósították el városukat. Ilyen Lázár János, és Kósa Lajos is.

Megmosolyogtató naivitás

Egy másik mondat Takátsné Tenki Máriától: az MSZP nagy hibája volt, hogy nem alakította át a közigazgatási rendszert. Horváth emlékeztetett rá, hogy ezek a törvények kétharmadosak, a Fidesz ellenzékben a minél rosszabb, annál jobb taktikáját követte, így nem volt esély a rendszer átalakítására.

Hasonlókat fogalmazott meg a Parkerdő lakóparkkal kapcsolatban is. Tavaly Lazáry Viktor még az előző városvezetés számlájára írta, hogy a lakóparkban mit kellett volna még teljesíteni, most viszont minden feltétel nélkül átvették a terület kezelését.

Megemlítette a Juhász Gyula utcai hídépítést is, szerinte megmosolyogtató naivitást mutat, hogy az önkormányzat ingyen adta ehhez a területet. De megjegyezte, a kérelmező cég jól teljesít a városi közbeszerzésekben.

Felidézte a szilveszteri történetet is. A frakció információi szerint az Agora a Főtérre kért területfoglalási engedélyt átadta egy magáncégnek, mégpedig 51 ezerért. Így pályáztatás nélkül, egyetlen cég csinálta a büféket a szilveszteri utcabál alatt, ami nem olyan rossz üzlet.

Egyértelmű pártpropaganda

Horváth bejelentette, megvárják a jegyzői vizsgálat végét, attól függően eldöntik, hogy tesznek-e feljelentést. A képviselő hozzátette, nem érti a Fideszt, mert már rájöhettek volna, hogy minden mutyi és ügyeskedés kitudódik.

Gyebrovszki János a közgyűlés elejétől kezdett. Szerinte egyértelmű pártpropagandát művel a polgármester, amikor az ülése elején politikai monológokat tart, az ellenzéki hozzászólások ehetősége nélkül.

Aztán kemény kijelentést tett, sem a polgármester, sem a jegyző nem alkalmas feladatára, egyszerűen nem értenek hozzá. Pedig joggal várhatnák el a polgármestertől, hogy három és fél év alatt értsen hozzá, és ne feltételek nélkül írjon alá mindent, amit elé raknak. És akkor az sem fordulhatna elő, hogy nem ad választ egy kérdésre, vagy a nyilvánosság kizárásával, írásban küld minősíthetetlen választ.

Újabb feljelentés közbeszerzés miatt

Gyebrovszki kijelentette, borzalmas, amit a sajtóval művelnek. A 850 embert érintő ételosztásról sem a városi tévé, sem a hivatalos városi lap sem számolt be. Ráadásul az Agorával le akarták foglaltatni a területet, a hajléktalanszállót bezárták arra a napra, és bográcsban főztek az udvaron. Az évnek azon az egyetlen napján, amikor az MSZP-sek ételt osztottak a Főtéren – mondta.

Hozzátette, néhány szocialista képviselő a saját zsebéből többet áldoz ilyen célra, mint a város. Sőt, még a kivágott fákat, lenyírt ágakat is bedarálják, ahelyett, hogy a nehéz sorsúaknak adnák tűzifának. A képviselő hozzátette, eközben a városvezetők egyenként adják át az ötezer forintos ételutalványokat, pedig azoknak automatikusan, a bérbe építve kellene érkezniük.

Gyebrovszki bejelentette, feljelentést tesz, mert szabálytalan volt a városházi kamerarendszer közbeszerzési eljárása, ami a jegyző alkalmatlanságát bizonyítja. És, hogy cinikus a városvezetés, mert nem hajlandó beszámolni a közbeszerzési pályázat értékhatára alá eső beszerzésekről. Pedig azok együttes összege havonta akár a százmilliót is elérheti.

A hiány tömködése

Az adóssággal kapcsolatban nagyívű elemzésbe fogott. A rendszerváltás után az önkormányzatoknak még volt pénzük a feladataik ellátására, mert akkor még náluk maradt az szja-befizetések jó része. Ezt aztán sorra csökkentették a kormányok, néhány éve már csak 5 százalék marad a településeknél, eközben egyre több feladatot kellett ellátniuk, amit csak a saját költségvetésükből tudtak fizetni.

A hiányt először vagyonértékesítésből tömködték be, Szombathelyen ekkor adták el a lakások nagy részét és a főtéri üzlethelyiségeket. Amikor ezek elfogytak, akkor csak a hitelfelvétel maradt. De itt felelősségteljes volt a gazdálkodás, mert a hitelek legnagyobb része növelte a város vagyonát.

Egyébként a KLIK-nek most éppen annyi, 50 milliárd a hiánya, amennyivel az önkormányzatok korábban hozzájárultak az oktatás finanszírozásához. A Fidesz először folytatta az eladósodást, de semmit nem fejlesztett, azokat a beruházásokat, amiket most adnak át, még az előző ciklusban indították.

Azzal fejezte be, hogy felháborító a városi tévé és a hivatalos városi lap részrehajlása, ezt majd ki fogják vizsgáltatni.

Forrás: http://www.nyugat.hu/

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://szombathelyifrakcio.blog.hu/api/trackback/id/tr1005792007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása