Frakció blog

A szombathelyi Éljen Szombathely! Egyesület- MSZP- DK- Együtt frakció hivatalos blogja.

dr. Czeglédy Csaba blogja

http://czegledy.blogin.hu/

Facebook like!

2013.03.01. 16:44 szombathelyifrakcio

Közgyűlés után

Az MSZP-SZTKE frakció sajtótájékoztatóját Czeglédy Csaba frakcióvezető kezdte azzal, hogy teljesen átalakult az önkormányzatiság 23 éve kialakult helyzete, mert most fogadták el az új szerkezetű költségvetést. Megemlítette, hogy a jóval kisebb összértékű költségvetésben ugyanúgy kétmilliárdos hitelt terveznek, mint korábban, a nagyobb büdzsénél.

Februári közgyűlés

Kifejtette, az adósságátvállalás miatt országos szinten semmivel sem lesz jobb a helyzet, tovább emelkedett az államadósság. Egy olyan erős gazdaságú városon, mint Szombathely, úgy segít az állam, hogy közben a másik zsebében kotorászik. Az idén közel 1,8 milliárdot vonnak el a várostól, ha ez így marad, akkor a számmisztika sem segít. Az is kétséges, hogy egyáltalán el tudják-e indítani a bejelentett fejlesztéseket.

730 milliós fiktív bevétel?

Szombathely ugyanis nem kap vissza nem térítendő támogatásokat, hiszen a város a negyedik legnagyobb adófizető a megyejogú városok között. Ennek ellenére a költségvetést tarthatónak fogadták el, pedig van benne egy fiktív bevétel is, a 730 milliós vagyonértékesítés, ami már az előző években sem teljesült.

Plusz el is költötték már azt a 150-160 milliót, amit az adósságkonszolidáció okozta kamatbevételek hoznak majd. Igaz, részben hasznos dolgokra ment el ez a pénz.

Megemlítette a biofűtőmű ügyét, és megismételte, hogy nem a döntés után kellene erről egyeztetni a lakossággal. A januári közgyűlésen megígérték, hogy februárban tárgyalnak róla, de mégsem tették meg. A jövő heti lakossági fórum időpontjában pedig már jogerőre emelkedik az építési engedély.

Túl késő a lakossági tájékoztatás?

Czeglédy úgy tudja, a határidő lejárta előtt több civil is fellebbezést nyújt be. Megjegyezte, úgy tűnik, hogy valamilyen oknál fogva mindenképpen meg akarják építeni ezt a létesítményt, pedig a 470 méteres hatáskörzetében közel hatezer ember lakik. Hozzátette, a kormányhivatal szerint a jegyző a másik bioerőmű ügyében törvénytelenül járt el, ez mindenképpen figyelmet érdemel.

Februári közgyűlés

Gyebrovszki János hozzátette, a biofűtőműhöz oda is kell szállítani majd a faaprítékot, sőt, tárolni is kell azt. Aztán kifejtette, hogy a költségvetésből éppen azok a források hiányoznak, amiket az állam most elvesz. Ráadásul az önkormányzati cégekre kirótt adókat is a város fizeti majd, sőt, a távhődíjak csökkenéséből származó bevételkiesést a lakosság.

Hozzátette, a várostól most átvett 10 milliárdnyi adósságot nem az önkormányzat okozta, azok az állami elvonások miatt keletkeztek. A város gyakorlatilag állami feladatokat finanszírozott saját bevételeiből.

Káros és kicsinyes

Gyebrovszki kijelentette, a közbiztonság problémáit statisztikai adatokká akarják változtatni. Azt sugallják, hogy minden rendben van, de ez nem igaz. A legnagyobb gondot a csellengő fiatalok okozzák, fel kellene ismerni a problémát, és dolgozni a kezelésén, mert ez nem csupán rendőrségi ügy.

A HVSÉ-nél történteket káros és kicsinyes magatartásnak nevezte. Kijelentette, tetszik vagy sem, a közösség döntése volt az elnökség megválasztása. A jelenleg vezetés többször kereste egyeztetés céljából a polgármestert, de Puskásnak másfél hónapig nem volt erre ideje. A végén megemlítette, hogy 50 millióba kerül majd az államtól ingyen megkapott MÁV-ingatlanok fenntartása.

Forrás: Nyugat.hu

Szólj hozzá!

Címkék: Czeglédy Csaba Gyebrovszki János


A bejegyzés trackback címe:

https://szombathelyifrakcio.blog.hu/api/trackback/id/tr885111956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása