Frakció blog

A szombathelyi Éljen Szombathely! Egyesület- MSZP- DK- Együtt frakció hivatalos blogja.

dr. Czeglédy Csaba blogja

http://czegledy.blogin.hu/

Facebook like!

2011.06.10. 21:27 szombathelyifrakcio

35 milliárddal nőtt Szombathely vagyona nyolc év alatt

 

2009-ig fejlesztésekre vett fel hitelt a város, később már működésre is. Ekkor már a jobboldal volt többségben a városi közgyűlésben, az ő szavazataik nélkül nem lehetett gazdasági döntést hozni – írja levelében két MSZP-s képviselő.
 
 

Németh Kálmán és Czeglédy Csaba képviselői levele

Tájékoztatás Szombathely Megyei Jogú Város pénzügyi, gazdasági helyzetéről (2002-2010. év)

Az elmúlt időszakban számos hozzászólás, észrevétel foglalkozott a város pénzügyi, gazdasági helyzetével. Annak érdekében, hogy a város lakossága tiszta képet kapjon önkormányzatunk valós helyzetéről, szükségesnek tartjuk a rendelkezésre álló tényszámok alapján a valós helyzet bemutatását.

Ezen anyagban nem kívánunk foglalkozni azzal, hogy az elmúlt 8 évben milyen mértékben csökkent a nemzeti költségvetésből származó önkormányzati bevétel, csupán egy számot érdemes megemlíteni: az elmúlt években több mint 16 milliárd Ft-tal kellett önkormányzatunknak hozzájárulni az oktatási kiadásokhoz, melynek fedezete az állami oktatás normatívából nem volt biztosított.

A pénzügyi, gazdasági helyzet megítéléséhez az évenkénti zárszámadásból nyert adatokat mutatjuk be.
A 2002-2010. években a tárgyi eszköz állomány 45,8 Mrd Ft-ról 53,5 Mrd Ft-ra növekedett.
Az üzemeltetésre átadott eszközállomány 1,6 Mrd Ft-ról 12,8 Mrd Ft-ra nőtt.

Az összes eszközállomány változását az alábbi diagram szemlélteti:

Mint a táblázatból látható, nyolc év alatt 24,2 Mrd Ft-tal nőtt az eszközök állománya, mely döntően a tárgyi eszközök (ingatlanok, földterület), az üzemeltetésre átadott eszközök (például szennyvíztisztító, sportcsarnok) és a részesedések növekedéséből származik.

A saját tőke állománya a 2002. évi 54,5 Mrd Ft-ról 2010. évre 64,4 Mrd Ft-ra nőtt.
2002 és 2010 között egy szombathelyire vetítve 302.000 forinttal nőtt a város vagyona.

A város hitelállományának alakulását az alábbi diagram mutatja be:

A 2010. évi adatok nem tartalmazzák a Közgyűlés által jóváhagyott, de még fel nem vett 2,3 Mrd Ft hitelt.
A város hitelállománya 2008. június 30-án 6,7 Mrd Ft volt, mely időponttól kezdve a jobboldal rendelkezett többségi szavazattal a közgyűlésben és döntött a felvett hitelekről.

A felvett hitelállomány döntően fejlesztési célokat szolgált. 2009-től a felvett hitel azonban működési hiányt is pótolt, illetve a hiteltörlesztési és kamatfizetési kötelezettségét is további hitel felvételével teljesítette a város. Ennek a helyzetnek a kialakulásában a központi források csökkenése mellett jelentős szerepet játszott a pénzügyi-gazdasági válság, mely számottevően csökkentette az iparűzési adó bevételt.

A vizsgált időszakban nyílt lehetőség az Európai Uniós és hazai támogatási programokban való részvételre, melynek keretében önkormányzatunk számos sikeres projektet valósított, illetve valósít meg. A sikeres pályázatok eredményeképpen 2002 és 2010 között 23,2 Mrd Ft összköltségű, 15, 3 Mrd Ft támogatási összegű fejlesztés megvalósítása vált lehetővé.

Összességében megállapítható, hogy a felvett hitelállomány növekedésével párhuzamosan nőtt a város eszközállománya és jelentős fejlesztések megvalósítása vált lehetővé. A város fizetőképessége folyamatosan biztosított volt, vagyona garanciát jelent a hitelek időbeni visszafizetésére.

Szombathely, 2011. június 8.

Németh Kálmán és Czeglédy Csaba
városi képviselők

 

Szólj hozzá!

Címkék: csaba mszp szombathely hiány költségvetés nemet hiany nemeth koltsegvetes kalman czeglédy ipkovich gyorgy czegledy költsegvetesi


A bejegyzés trackback címe:

https://szombathelyifrakcio.blog.hu/api/trackback/id/tr562974072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása