Frakció blog

A szombathelyi Éljen Szombathely! Egyesület- MSZP- DK- Együtt frakció hivatalos blogja.

dr. Czeglédy Csaba blogja

http://czegledy.blogin.hu/

Facebook like!

2013.11.13. 15:35 szombathelyifrakcio

Adót csökkentene a szombathelyi MSZP-SZTKE frakció

 

A részleteket sajtótájékoztatón bontották ki az ellenzéki politikusok. Kezdjük a végén, Németh Kálmán kérdésünkre elmondta, szeptember óta több alkalommal tárgyaltak Molnár Miklós pénzügyekért felelős alpolgármesterrel és a hivatal pénzügyi szakembereivel, ők adatokkal is segítették munkájukat. Németh kifejezte reményét, hogy a közgyűlésben többségben lévő Fidesz-frakció is támogatja majd a helyi adócsökkentésről szóló javaslatukat.

 

Ideiglenesre tervezték

Hogy miről is van szó, azt közösen fejtették ki. Czeglédy Csaba, az MSZP-SZTKE frakció vezetője emlékeztetett rá, hogy 2010 szeptemberében a városvezetés mindenféle egyeztetés nélkül módosította, gyakorlatilag emelte meg drasztikusan a helyi építményadót. Felidézte, hogy Németh Kálmán a legutóbbi közgyűlésen kérte a rendelet felülvizsgálatát, és azóta kidolgozták a konkrét javaslataikat.

MSZP sajtótájékoztató

A részletekről Németh Kálmán számolt be. Megemlítette, hogy az akkor elfogadott anyag előkészítetlen volt, de a város akkori pénzügyi helyzetében indokolt volt az emelés. A rendelet elfogadásakor a városvezetés megígérte, hogy ha eljön az ideje, felülvizsgálják az adóemelést. Németh Kálmán szerint itt az idő, ki is dolgozták a javaslatot, és zajlik is az egyeztetés.

Szóval, a kereskedelmi célú épületeknél mintegy 15 százalékkal csökken az építményadó, de változnak az adósávok is. Jelenleg 1 és 100 nm között négyzetméterenként és évente 1200, 101 és 300 nm között 1350 forintot kell fizetni. Most egységes adósávot vezetnének be 1 és 300 nm között, 1100 forint adóval. 301 és 500 nm között most 1400 forint az adó, a tervben 1350 szerepel, 501 nm felett pedig 1600 forint négyzetméterenként és évente.

Nem kellene fizetni a garázsok után

Németh elmondta, ezzel a mikro- és kisvállalkozások terheit akarják csökkenteni, számukra jelentett komoly gondot az építményadó. A város költségvetésére nem lesz negatív hatással a módosítás, számításaik szerint 13 millióval csökken csupán az adóbevétel. Az ipari célú épületekre kivetett adót nem részletezte a képviselő, de megjegyezte, hogy a kisebb ingatlanoknál 13 százalék lesz a csökkenés, a legnagyobbaknál nem lesz változás. Itt 30 millióval kevesebb lesz az adóbevétel, de Németh szerint ez sem jelent gondot. Hiszen jelenleg jó állapotban van a város gazdasága és kedvező a pénzügyi helyzet is.

MSZP sajtótájékoztató

Nemény András országgyűlési képviselő hozzátette, van még egy javaslatuk, ami a garázstulajdonoknak kedvezne. Kb. hétezer garázstulajdonos van a városban, és most ők is fizetik az építményadót. Ami felesleges teher számukra, de a polgármesteri hivatal számára is. Hiszen így hétezer ember adatait kell nyilvántartani, hétezer levelet kell kiküldeni nekik, ami költségekkel is jár, ráadásul leköti a hivatal szakembereinek kapacitását.

Azt javasolják, hogy januártól töröljék el a garázsok után fizetendő építményadót, így jól járnak a garázstulajdonosok is, és közvetve a hivatal is pénzt takarít meg, valamint kapacitások szabadulnak fel. Az adó eltörlésével 30 millióval csökkenne az adóbevétele a városnak, de a megtakarítás ennek jó részét le is fedné.

A szombathelyiek sikere

A végén Czeglédy Csaba kifejtette, város jó gazdasági és pénzügyi helyzete az iparűzési adóbevételnek köszönhető. Mint mondta, a két politikai oldal sokat vitázik, de az ipartelepítés fontosságában mindig is egyetértettek, és minden ciklusban tettek is érte. Persze, mindig lehetne jobban is csinálni, de a szombathelyi ipartelepítés sikertörténet, amiért sokan tettek, mindkét politikai oldalról.

És megjegyezte, ebben benne van a szombathelyi emberek teljesítménye, akik munkája hozta meg a kézzelfogható eredményeket.

Czeglédy is tett azért egy javaslatot a végén. A város szélén több, ipari és kereskedelmi célú ingatlan áll parlagon, kihasználatlanul. Ezeket még a '90-es évek elején befektetési céllal vásárolták meg a kárpótlási jegyekkel, de az ingatlanokon azóta sem történt semmi. Javaslatuk szerint ezekre a területekre január 1-jétől büntetőadót kellene kivetni, egészen addig, amíg azokon nem történik fejlesztés.

Czeglédy szerint a költségvetés elfogadásáig hátralévő két-három hónap alatt elő lehet ezt készíteni, és meg is lehet hozni az erről szóló rendeletet. Az ebből származó bevétel pedig kompenzálná az építményadó csökkenése miatti bevétel-kiesést.

Forrás: Nyugat.hu 

Szólj hozzá!

Címkék: csaba szombathely adócsökkentés czeglédy nemeny andras MSZP


A bejegyzés trackback címe:

https://szombathelyifrakcio.blog.hu/api/trackback/id/tr325631609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása