Frakció blog

A szombathelyi Éljen Szombathely! Egyesület- MSZP- DK- Együtt frakció hivatalos blogja.

dr. Czeglédy Csaba blogja

http://czegledy.blogin.hu/

Facebook like!

2012.09.28. 19:02 szombathelyifrakcio

Közgyűlés után

Gyámság alatt?

Az a feladat, hogy a törvény kapcsán újrafogalmazzák a feladatokat, a lényeg, hogy az igények határozzák majd meg a részleteket. Kijelentette, nincs az a rendszer, ami nem akarná kiszolgálni az igényeket.

Az MSZP-SZTKE frakció éppen ezt a kérdést tartja a legfontosabbnak, derült ki sajtótájékoztatójuk elején. Czeglédy Csaba szerint viszont éppen ez a kérdés kapta a legkisebb hangsúlyt, pedig erről nem átpolitizáltan, hanem a helyi érdekek képviseletében kellene beszélni. A képviselő kijelentette, csöndben gyámság alá kerül a közoktatási rendszer.


Megismételte, hogy rossz a kormány alapvetése, a vidéki származású miniszterelnök azt látja, hogy a kistelepüléseken komoly bajok vannak az iskolákkal, ami nem vitatott, valóban, sokszor még az alapfeladataikat sem tudják ellátni.

Egy tollvonással

De egy olyan polgárosodott városban, mint Szombathely, nincs semmi indoka az államosításnak. Közben még munkatársai sincsenek annak a szervezetnek, amelyik a szakmai irányításukat el fogja látni. Eddig a városi önkormányzat dönthette el, hogy hány osztályt és milyen képzéseket indíthatnak az iskolák, ezentúl semmi beleszólásuk nem lesz. Példaként említette a Nyitrai utcai ÁMK-t, ahol két tannyelvű képzés folyik, ezt bármikor egy tollvonással megszüntethetik.

Czeglédy szerint ezeknek a lépéseknek a megszavazására nem voltak felhatalmazva a képviselők, a választók nem tudták, hogy erre készül a kormány. Megemlítette, hogy Molnár Miklós is elismerte, a közoktatás finanszírozására a szombathelyiek adták össze a pénzt. Hozzátette, Pokorni Zoltán is elmondta, hogy ilyen átszervezéshez évek kellenének, még sehol nincs az a kétezer ember, aki az irányító szervezetben dolgozik majd.

A kapkodásra említette példaként az Aranyhíd és az Oladi ÁMK-t, ahol működik általános iskola és szakképző is. Senki nem tudja, hogy egy ilyen intézményre milyen szabályok vonatkoznak, mert az általános iskolákat továbbra is az önkormányzatok működtetik majd, a szakképzőket pedig az állam.

Nem az igazgatókról szól

Felidézte, hogy amikor az előző városvezetésnek 350 milliót kellett megfognia a közoktatáson, óriási felháborodás volt, a közgyűlésen rengeteg pedagógus jelent meg. Most 4-5 milliárd forintnyi értékről van szó, és senki sem tiltakozik.

Ő is elmondta, hogy a megyétől elvett intézményeket később átadták a városoknak, mert kiderült, hogy az állam nem tudja őket működtetni. De a tulajdont megtartotta az állam, és nem adott forrást a működtetéshez. Hozzátette, nem arról szól a vita, hogy ki nevezze ki az igazgatókat. Kétfelé osztják a pedagógustársadalmat, eközben a városvezetés számításai szerint csupán 300, szerintük 150 millió lesz a városnak a megtakarítása ettől.


Németh Kálmán a költségvetésről fejtette ki aggályait. Ha a város nem kapja meg az önhiki támogatást, nem tud mit kezdeni az év végére jelentkező 700 milliós hiánnyal. Jelenleg a folyószámla-hitel igénybevételével működik a város, kár tagadni, hogy ebben az évben volt két olyan hónap, amikor maximálisan kihasználták a keretet, és így sem tudtak minden kötelezettségüknek eleget tenni.

Hihetetlen eredmény

Kifejtette, hogy az önkormányzati cégek közel ötmilliárdos vagyont kezelnek, a város nem kap tőlük osztalékot. Kiemelte a Távhőt, a cég hihetetlen mértékű eredményt ért el, az előző időszakban még veszteséges volt. A többi cég önkormányzati hitelekből működik, és azt egyik sem tudta visszafizetni, a Vasivíz Zrt. és a SZOVA van rendben.

Czeglédy hozzátette, ha a 700 milliós hiányt átviszik jövőre, és bejön a közoktatás átszervezéséből várt 300 millió, akkor is marad belőle 400 millió, jövő év végére a hiány 1,3 milliárd lesz. A folyószámla-hitel keretet tavaly lecsökkentették 1,7 milliárdra, és ha folyamatos lesz a keret kihasználtsága, akkor kérdéses, hogy 2014-ben miből finanszírozzák a város működését.

És elképzelhető, hogy idén decemberben minden, eddig önként vállalt feladatot kötelezővé minősítenek át, hiszen jövőre az önkéntes feladatokat nem finanszírozhatják az önkormányzatok. Ez tovább súlyosbítja a helyzetet.

Felülvizsgálják a túlszámlázásokat

Németh Kálmán kijelentette, ha a folyószámla-hitel keret többször is kimerül, az pénzhiányt jelent. Márpedig a városvezetés az idén ebből fizette ki a hiteltörlesztés nagy részét. A képviselő hangsúlyozta, már tavasszal kérték, hogy a városvezetés mutassa be a terveit, mert a város érdekében egyet tudnak érteni az ésszerű lépésekkel. Ez viszont azóta sem történt meg.

A Távhő túlszámlázásokról is említést tettek. A közgyűlés felkérte a céget, hogy vizsgálják felül a számlák valóságtartalmát, és a folyamat legyen kontrollálható. Az idén 200 embert érint ez a szankció, mi lesz, ha jövőre 2000-et? – tették fel a kérdést.

Czeglédy a végén megemlítette, hogy ma reggel kapta az értesítést, hogy megvan a Markusovszky kórház fejlesztéséhez szükséges önerő, tegnap még nem így tudták. De mint mondta, érdekes lenne kideríteni, mióta van érvényes építési engedély, úgy tűnik, a kivitelezéssel meg akarták várni, hogy állami tulajdonba kerüljön a kórház. Javasolta, hogy a sajtó próbáljon ennek utánajárni.

Forrás: Nyugat.hu

Szólj hozzá!

Címkék: szombathely SZOVA Czeglédy Csaba Németh Kálmán folyószámla-hitel Markusovszky


A bejegyzés trackback címe:

https://szombathelyifrakcio.blog.hu/api/trackback/id/tr674808894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása