Frakció blog

A szombathelyi Éljen Szombathely! Egyesület- MSZP- DK- Együtt frakció hivatalos blogja.

dr. Czeglédy Csaba blogja

http://czegledy.blogin.hu/

Facebook like!

2012.06.18. 08:37 szombathelyifrakcio

Puskás Tivadar gyáva!

A most csütörtöki közgyűlésen sem tűzi napirendre a polgármester, hogyan fogjuk városunk működését finanszírozni 2013-tól.

Hiába szólaltunk fel számtalanszor az elmúlt fél évben a közgyűlésen, hiába írtuk le a nyilvánvaló problémákat, hiába folytatott egyeztetéseket frakciónk a költségvetésért felelős alpolgármesterrel, hiába kértem egy hete személyesen is Puskás Tivadar polgármestert, hogy tárgyaljunk róla, és adjuk ki feladatként az önkormányzati hivatal szakembereinek, hogy készítsék el a szakmai javaslatokat városunk közép- és hosszútávú finanszírozásáról, süket fülekre találtunk.

A napokban kiküldött közgyűlési napirendi pontok tervezete nem tartalmazza a fél éve kért-követelt előterjesztést: http://www.e-savaria.hu/publikalas2/index.aspx?&mezo=899&khafeltetel=885,878,1009&pf=25&lf=46&mf=1053&cmf=1053

Molnár Miklós másfél hete a városi televízióban utalt rá, hogy pont aznap, amikor megírtam, hogy a 2013-as nemzeti költségvetés publikált tervezete szerint városunk költségvetési bevételi oldalának kb 4.7%-át, azaz 1 milliárd forintot el akar vonni a kormányzat, hogy-hogynem Puskás Tivadar személyesen érdeklődött nála, hogy a nyilvánosságra került kormányzati terv hogyan érinti városunkat. Molnár Miklós a televízióban elmondta, hogy jól számoltam…

Sajnos, a Fidesz a végleges költségvetési tervezetben további elvonással akarja sújtani a városokat: központosítani akarják az önkormányzatok egyik fontos bevételi forrását, a helyben élők személyi jövedelemadójának 8%-át, ami Szombathely esetében további 600 millió forint elvonást jelent.

http://www.origo.hu/gazdasag/20120615-matolcsy-megkopasztja-a-bankokat-es-az-onkormanyzatokat.html

Mivel nem jártam kormányszóvivői tanfolyamra, ezt magam csak úgy tudom megfogalmazni, hogy az elmúlt 20 évben eddig mindig visszaosztott a kormányzat helyben képződő jövedelemadót az önkormányzatoknak, azonban 2013-tól ez a rendszer megszűnik, egy rabló buznyákot sem fognak kapni. Azaz teljesen mindegy lesz 2013-tól, hogy egy város polgárai mit tesznek le az asztalra, nem fog számítani a szorgalom, a teljesítmény-  nem fognak tudni hozzájárulni saját településük működéséhez.

A teljes központosítás akár azt is jelentheti, hogy a szombathelyiek béréből már 2011-ben levont (!!!) kb. 600 millió forint összegű adót, ami az eddigi szabályozás szerint városunknak járt volna, szétosztják majd Felcsút és Hódmezővásárhely között. De lehet, hogy beveszik a buliba még Szolnokot is, hadd igazoljanak a buckalakók még pár jó kosarast….

Puskás Tivadar pedig ehhez fogja szavazatát adni a Parlamentben! Jah, és még Ágh Péter és  az a Hende Csaba is, aki városunk egyik országgyűlési képviselője, ha minden igaz (bár ennek sok látszata nincsen). Szívből gratulálok nekik ehhez már előre…

Polgármester Úr! Árulja el legkésőbb a csütörtöki közgyűlésen, hogyan akarja megoldani változatlan formában városunk további finanszírozását, úgy, hogy már most tudjuk, hogy az idei évhez képest a Fidesz-kormány 1,6 milliárd (vagy fidesz-demagóg módon: 1 600 000 000) forinttal akarja megrövidíteni városunkat! Ez az éves költségvetésünk  7,6%-a!

Mivel a városvezetés megtette azt a szívességet, hogy végre – még ha elnagyolt formában is – összegyűjtötte azon feladatok listáját, amelyek ellátása nem kötelező, legalább megtudhatja minden szombathelyi, mire nem lesz pénze városunknak jövőre, ha a fideszes városvezetés továbbra is cselekvésképtelen marad.

Itt lehet olvasgatni a listát:

http://www.e-savaria.hu/resourcea2/89/X8XQ5L6RPHFVOj1GJLN05P4T9.doc

Sok minden tehát rendkívül bizonytalan. Csupán egy dolog biztos:

Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere gyáva szembenézni a problémákkal!

 

Forrás: dr. Czeglédy Csaba blogja

Szólj hozzá!

Címkék: szombathely városvezetés puskás tivadar czegledy


A bejegyzés trackback címe:

https://szombathelyifrakcio.blog.hu/api/trackback/id/tr224595222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása