Frakció blog

A szombathelyi Éljen Szombathely! Egyesület- MSZP- DK- Együtt frakció hivatalos blogja.

dr. Czeglédy Csaba blogja

http://czegledy.blogin.hu/

Facebook like!

2012.05.14. 06:29 szombathelyifrakcio

Mezőőrök Szombathelyen közterületi bírságból

Mezőőrök Szombathelyen közterületi bírságból

A márciusi közgyűlésen szerepelt a napirendi pontok között a szombathelyi mezőőri szolgálat létrehozásának javaslata. Az előterjesztés szerint városunk mezőgazdasági kül- és belterületén látna el 4 mezőőr szolgálatot.

[Itt található a márciusi javaslat: http://www.e-savaria.hu/publikalas2/index.aspx?adat=86242&pf=25&lf=46&mf=899&cmf=899]

Az eredeti elképzelés szerint a mezőgazdasági hasznosítású földek tulajdonosai vagy bérlői fizettek volna helyrajzi számonként legalább 1000 forintot évente. Négyzetméterenként évi 0,95 forint lett volna a járulék. Külterületen 5.960 önálló helyrajzi számú ingatlan van Szombathelyen. A kiskertek tulajdonosainak képviselői elmondták, hogy évente maximum 1000-3000 forintot tudnának fizetni az általuk képviseltek, ugyanis nagy részük nyugdíjas vagy alacsony keresetű.

Ekkor még magam is támogattam, hogy hozzuk létre a mezőőri szolgálatot, ugyanis – bár az állam csupán évi 2,4 millió forintot ad hozzá – az érintettek befizetéseiből az évi nagyságrendileg 24 millió forintos költségre lenne fedezet. Az a határozott álláspontom, amennyiben a város elindít egy új közszolgáltatást, akkor az azt igénybe vevők térítsék is meg a költség jelentős részét.

Az április 26-i közgyűlésen aztán jött a “meglepetés”: legyen 4 mezőőr, de ne fizessen érte senki … azaz fizessen érte mindenki!

A bölcs fideszes többség 0 forintban határozta meg a mezőőri járulékot. Ezt azzal indokolták, mivel a közterület-felügyelet része lesz a mezőőri szolgálat, majd a közterület-felügyelők a bővülő hatáskörük eredményeként beszednek több bírságot, és máris lesz miből fizetni a 4 új ember bérét.

(A mezőőröknek egyébként sok feladatuk nem lesz; a bizottsági üléseken a rendőrség és a tűzoltóság képviselői elmondták: “A város külterületén bejelentett terménylopás, illetve tűzeset nem számottevő (…) a kiskertekben lévő építmények feltörését, onnan eszközök, gépek lopását jelezték nagyobb számban, a téli időszakban.“ )

Részlet Puskás Tivadar, polgármester javaslatából:

“Javasoljuk a Tisztelt Közgyűlésnek, hogy a mezőőri járulék mértékét 0 Ft-ban állapítsa meg, és a mezei őrszolgálat költségeit, az állami támogatásból, valamint a Közterület – Felügyelet működésével összefüggő bevételekből fedezze. A 2012 április 15-től hatályos jogszabály változások, valamint a Felügyelet tényleges működési területének növekedése, – a külterületen is ellátja feladatait – eredményezi a működésével összefüggő bevétel növekedést.

A mezőőri járulék bevezetése a jelenlegi körülmények között a nagyobb területen gazdálkodók számra nem tervezett költséget jelent, amelynek mértéke meghaladhatja akár a milliós nagyságrendet is. Tekintettel arra, hogy a Közgyűlés szándéka nem a gazdaság szereplőinek illetve a város lakói életének a megnehezítése, hanem biztonságuk növelésére irányul, javasoljuk, mivel más, önkormányzati forrásból a fedezet előteremthető, a járulék mértékének 0 Ft-ban való megállapítását. E megoldás feleslegessé teszi a járulék kivetésével kapcsolatos költségek biztosítását (…)”

[Az áprilisi előterjesztést itt lehet nézegetni: http://www.e-savaria.hu/publikalas2/index.aspx?adat=86153&pf=25&lf=46&mf=899&cmf=899]

A legarcpirítóbb hivatkozás ebből az, hogy jogszabályváltozás eredményeképpen a közterület-felügyelet növelni tudja a bevételét, és így nem lesz nehezítve a városunk lakóinak élete.  Lassan tényleg sportot űznek a fideszes városvezetők abból, hogy hülyének néznek mindenkit…

Ugyanis a hivatkozott jogszabályváltozás nem más, mint az ezer sebből vérző új szabálysértési törvény, amely rendelkezései szerint a közterület-felügyelet kevesebb ügyben járhat el, de lényegesen magasabb bírságot vethet ki! Például forgalomtól elzárt helyre parkolás miatt 50.000 forint is lehet a bírság, de ha valaki közben a parkban parkol, azért nem büntethetnek (a rendőrség sem!) Hiába panaszkodnak – joggal – a sportcsarnoknál lakók. [http://vasnepe.hu/hirek/20120511_toszer_ter_szabalytalan_parkolas]

Mi következik ebből: annak érdekében, hogy legyen elég bevétel a 4 mezőőrre, akik szolgálatáért senki nem akar fizetni – legalábbis a városvezetés ezt gondolja – a közterület-felügyelők kénytelenek lesznek többet büntetni. A belvárosban és a lakótelepeken. Áhh, ez biztosan nem fogja nehezíteni a szombathelyiek életét…

Inkább vennénk fel még 10 közterület-felügyelőt, hogy 24 órában tudjanak dolgozni, és hogy hétvégenként is legyen járőrözés (de főleg péntek és szombat este). És a rend védelme legyen a fő feladatuk, ne a közlekedési bírságok kiszórása (főleg parkolás miatt…)!

Arra pedig kíváncsi leszek, kik azok a munkanélküli fideszesek, akik rendelkeznek vadászfegyverrel és saját gépjárművel, és még dolgozni is akarnak. Mert tuti, hogy megvan az a 4 ember, akiket fel akarnak venni.

102/2012.(III.29.) Kgy. sz. határozat

2. b) A mezei őrszolgálatot ellátó mezőőrök a feladatot saját gépkocsival és fegyverrel lássák el.

Bár az is lehet, hogy a Munkásőrséget szervezi újra a Fidesz Mezőőrség fedőnéven…

Szólj hozzá!

Címkék: csaba mszp fidesz puskás mezőőr czegledy czeglédy blog czegledy.blogin.hu közterület-felügyelet


A bejegyzés trackback címe:

https://szombathelyifrakcio.blog.hu/api/trackback/id/tr144507109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása