Frakció blog

A szombathelyi Éljen Szombathely! Egyesület- MSZP- DK- Együtt frakció hivatalos blogja.

dr. Czeglédy Csaba blogja

http://czegledy.blogin.hu/

Facebook like!

2014.05.05. 13:12 szombathelyifrakcio

Valódi a szombathelyi drogos videó

Újabb információkkal szolgált a fideszes városvezetőket érintő botrányról Czeglédy Csaba, aki felrobbantotta a bombát.

Komoly sajtóérdeklődés volt a városháza elé meghirdetett tájékoztatón, amin nem csodálkoztunk, hiszen bő féléve robbant a bomba, és január óta semmi új infó nem érkezett. Az ügy előzményeit cikkünk végén összefoglaljuk, most gyorsan az aktualitások.

Czeglédy Csaba sajtótájékoztató

Valós a nyilvánosságra hozott videó - ezzel kezdett Czeglédy Csaba, a közgyűlés MSZP-SZTKE frakciójának vezetője, aki egyébként az egészet elindította tavaly szeptemberben. Czeglédy bejelentette, az igazságügyi szakértő a felvételt valósnak találta, és azt nem is manipulálták.

Megjegyezte, ha nem így lenne, akkor a kormánypárti sajtó már régen darabokra szedte volna az ügyet, cinikus megjegyzések kíséretében. Czeglédy szerint az is biztos, hogy a felvétel egy, éppen a balatonfüredi kikötőben horgonyzó hajón készült. Megjegyezte, ő azt is tudja, hogy mikor, de a nyomozás eredményessége miatt ezt nem árulhatja el.

Prostik és drogok

Kijelentette, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) többször kihallgatta a hajó kapitányát, aki azt is elmondta, kik vettek részt a Balatonon és az Adrián megrendezett partikon. Az adriai bulikat itthon vitorlásversenynek nevezték, könnyen lehet, hogy volt is verseny ezekben az időpontokban és helyszíneken, de közben a társaság prostituáltak és drogok társaságában töltötte az idejét.

Czeglédy Csaba sajtótájékoztató

Czeglédy elmondta, az is kiderült, hogy az egyik szombathelyi intézményvezető szállította Szombathelyről a prostikat, akiknél a kemény drog volt. Az intézményvezető vallomásában kijelentette, nem tudott arról, hogy azok a lányok prostituáltak voltak, és nem tudott a náluk lévő drogokról sem.

Czeglédy szerint széleskörű és tisztességes nyomozást folytat a hatóság, de látszik, hogy meg van kötve a kezük, kijelentette, ha ellenzéki politikusokról lenne szó, akkor már többen lennének előzetesben és a kormánypárti sajtó sorra szivárogtatná a részleteket.

Vádalkuval megúszhatják

Ő egyébként biztos abban, hogy a felvételen Lazáry van, de nem a drogfogyaaztáson van a hangsúly, a hatóság elsősorban azt akarja kideríteni, honnan és mi módon érkezett a kemény drog. Így még arra is van lehetőség, hogy a a partikon részt vett és drogozó emberek vádalkut kötnek, és mentességükért kiadják a szállítókat.

Czeglédy Csaba sajtótájékoztató

Úgy tudja, a hajó kapitánya egyébként felfedte, kik azok, akik részt vettek ezeken a partikon, megismételte, hogy a videó eredeti, nem hamisított. Kérdésünkre kifejtette, szerinte a hatóságnak meg kellett hallgatnia az összes résztvevőt, és azt is tisztázniuk kell, hogyan került a felvételen látható asztalra a kemény drog.

Czeglédy információi szerint a nyomozók hajmintát kértek Lazárytól, ám ezt ő megtagadta, kényszeríteni pedig nem tudják. (A haj- vagy testszőrminta elemzése megmutatja, hogy a mintát adó az elmúlt években fogyasztott-e kemény drogot, a testszőr ugyanis évekre tárolja a drog nyomait.)

Lazáry nem adott hajmintát

 

Hozzátette, volt olyan fideszes, aki adott hajmintát, és a vizsgálat negatív lett, kijelentette, a korábban is használt „fideszes” kifejezésen ezt a bizonyos kört értette, és nem minden szombathelyi fideszest és városi képviselőt.

Czeglédy Csaba sajtótájékoztató

Mint mondta, nem is érti, hogy miért háborodott fel több városi képviselő, közülük heten kényszerítés és rágalmazás miatt feljelentést tett ellene, de ennek a feljelentésnek nem voltak következményei. Hozzátette, a testület több tagja biztosan nem érintett az ügyben, megemlítette Horváth Csaba, Takátsné Tenki Mária, Lendvai Ferenc, Puskás Tivadar nevét.

Czeglédy kijelentette, sokalja a hosszú időt, amióta a nyomozás folyik. Úgy tudja, létezik egy hosszabb videó is, ami neki nincs meg, de az NNI-nek valószínűleg igen, de akiknek a birtokában bizonyítékok vannak, azok nagyon félnek. Kijelentette, továbbra is érvényes ígéretük, hogy ha valakinek bizonyítékai vannak az ügyben, azokért egymilliót fizetnek. De a bizonyítékokat akár a nyomozóhatóságnak is átadhatják, az ügy drogterjesztéssel kapcsolatos részleteivel kapcsolatban jobb is, ha így tesznek.

Nyilvánosságra fogják hozni

Személyes véleménye szerint az országgyűlési választások akadályozták a nyomozást, de az őszi önkormányzati választok előtt joguk van tudni a választópolgároknak, kik azok, akik drogot fogyasztva intézik a város ügyeit.

Ezért, ha továbbra sem halad előre az ügy, akkor nyilvánosságra hozza saját tanúvallomását, amiben konkrét adatok és nevek is vannak, és - mint mondta - vannak olyan tanúk, akik szintén hajlandóak erre. Kérdésünkre azt mondta, júniusnál tovább nem várnak, nem hagyják, hogy elsikkadjon az ügy.

Megjegyezte, a nem politikai tevékenységet végző érintettek nevét akkor sem adják ki, céljuk az, hogy az önkormányzati választások előtt tisztán lássák a szombathelyiek, kik azok, akik a bizalmukat kérik.

A előzmények

A szombathelyi drogbotrány tavaly szeptember végén robbant ki, amikor Czeglédy Csaba egy sajtótájékoztatón bejelentette, bizonyítékaik vannak arra, hogy az egyik fideszes városvezetés rendszeresen keménydrogot fogyaszt. Néhány nappal később aztán nyilvánosságra került egy videó, amin egy Lazáry Viktorhoz hasonlító férfi úgy tesz, mint aki éppen kokaint szippant fel.

Video fehér porral

Lazáry azonnal közleményben cáfolta a vádakat, azt is kijelentette, hogy a felvételen nem ő szerepel. Rögtön csináltatott is egy drogtesztet, a sajtó előtt adott vizeletmintát, a teszt eredménye negatív volt, habár azonnal kiderült, ez a módszer csak néhány napra visszamenőleg mutatja ki a drog jelenlétét.

Pár nappal később - Czeglédy feljelentése alapján - elindult a nyomozás, amit aztán a rendőrségtől átvett a Nemzeti Nyomozóiroda. Elkezdődött a találgatás, az Index valószínűnek tartotta, hogy a fideszes körökből szivárgott ki a videó, majd a Blikk írta, hogy egy csapatépítő tréningen készülhetett a felvétel.

Szivárogtatások, aztán csend

Október elején Lazáry lemondott párttagságáról és fideszes posztjairól, alpolgármesteri tisztét azonban megtartotta. Néhány nappal később az Index azt írta, hogy egy balatoni vitorláson megtalálták a helyszínt, ahol a felvétel készült, aztán a hvg.hu már fideszes belháborút látott az ügy mögött.

Februári közgyűlés, délután
Október végén a NNI kihallgatta a hajó kapitányát, majd Czeglédy újabb sajtótájékoztatót tartott, kijelentette, rendszeres volt, hogy „a fideszesek prostikkal és drogokkal lazultak”, és ezeken a bulikon részt vett intézményvezető, volt rendőr, ismert gazdasági szereplő is. Azt is tudni vélte, hogy a lányokat és a drogot a szombathelyi alvilág biztosította, feltette a kérdést, mit kaptak ezért cserébe.

Czeglédy felszólította a bulikon részt vetteket, hogy néhány héten belül jelentkezzenek, különben nyilvánosságra hozza a további bizonyítékokat. Ez nem történt meg, Czeglédy később azzal indokolta, a NNI kérése volt, hogy a nyomozás érdekei miatt ne adja ki a bizonyítékokat. November közepén Czeglédy a Blikknek azt mondta, még két szombathelyi városvezető lehet érintett a drogügyben.

Január közepén nyilvánosságra került, hogy a nyomozóiroda kihallgatta Lazáryt, de ennél többet nem sikerült megtudni. Azóta tapintható volt a hírzárlat, egészen mostanáig.

Mi meg levélben keressük meg a Nemzeti Nyomozó Irodát, hogy adjanak tájékoztatást a nyomozás állásáról és várható befejezéséről. Amint választ kapunk, azt közöljük.

 

Forrás: Nyugat.hu

Szólj hozzá!

Címkék: fidesz sajtótájékoztató onkormanyzat Lazáry


A bejegyzés trackback címe:

https://szombathelyifrakcio.blog.hu/api/trackback/id/tr966119950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása