Frakció blog

A szombathelyi Éljen Szombathely! Egyesület- MSZP- DK- Együtt frakció hivatalos blogja.

dr. Czeglédy Csaba blogja

http://czegledy.blogin.hu/

Facebook like!

2012.05.08. 12:00 szombathelyifrakcio

Néhány gondolat a parkfenntartásról – olvasói levél - Dr. Czeglédy blog

Tegnap este kaptam egy választókörzetemben élő nyugdíjas mérnöktől a tegnapi blog-bejegyzésem kapcsán egy levelet. Megkérdeztem, ő hozzájárult, így megosztom mindenkivel. De előbb egy újabb kép.

 

Gáz a gaz!

A helyzet változatlan: tegnap késő délután készítettem ezt a képet a választókörzetemben.  A háttérben látszik balra fent, hogy egy helyen már le lett nyírva a fű, de például a bölcsőde előtt a járda vonalában csak egy sávban, a többit ott hagyták érintetlenül

A parkfenntartási tevékenység célja: a város zöldfelületeinek ápolása, gondozása, felújítása a város polgárainak köztisztasági-közegészségügyi, esztétikai és ökológiai-környezetvédelmi igényeit kielégítve.

A jelen állapot:

Fő tér: a város szíve, a magas minőség magától értetődő lenne.

Helyette: a zsebkendőnyi gyepfelületen e füvek már kalászt bontottak, évelő gyomok, a sárga szín mutatja, hogy műtrágyát régen látott a felület. A szentháromság szobor körül visszavágott (kiirtott?) levendulák helye árválkodik. Nem kellett volna pótolni? A téli ládabeültetések több mint fele száraz kóró. A fák tősarjai nincsenek eltávolítva. A Városháza mellvédjén a növények száradnak.

Körutakon belüli terület:

A kép vegyes, a parkokban a gyepet alkotó fűfélék már virágoznak. A kavicsos vendégjárdákon fű és gyomcsomók. A Bartók Béla körút  egyik vége lenyírva, másik vége nem, több magánház lakója megelégelve ezt az állapotot már elintézte saját kezűleg.

Tágabb környezet, lakótelepek:

Szintén változatos a kép, lenyírt szakaszok váltakoznak már szinte térdig érő fűvel. Ahol nagy teljesítményű fűnyírók tudnak járni, ott frissen nyírt a fű az árkokban néhol talán még nem is jártak az idén (pl. Dolgozók útja)

A fentiek alapján az alábbiak állapíthatók meg:

  1. Nem csak az erőforrások szűkösek, hanem a szervezettség is alacsony szintű. Ez legjobban a fűnyíráson látszik, mert egy adott területet nem képesek kompletten kezelni, ez által esztétikailag kifogásolható az eredmény. A gyakoriság az a mozzanat, amelynél a leggyorsabban lehetne előre lépni, de feltehetően ezt a kapacitás szűkös volta nem teszi lehetővé.
  2. A belváros képe leromlott, főleg a ládákban lévő elszáradt növények miatt. Ezt semmilyen önkormányzat nem engedhetné meg magának, még falun sem! Az így okozott kár már akár milliós nagyságrendű is lehet, és a város vagyona rongálásának minősül. A további károkozás elkerülése érdekében gyors intézkedéseket kell tenni, mert félő, hogy a 2006. évi Fő tér felújítás során kihelyezett edényes fák rövidesen el fognak pusztulni.
  3. A környező városokkal, megyeszékhelyekkel összehasonlítva a helyzet nagyon lehangoló, pedig vannak példák saját önkormányzati cég kiváló működésére pl. Sopron, Celldömölk, de például Sárváron még ma is pályáztatás útján kiválasztott vállalkozások biztosítják a fürdővárosi minőséget, persze jegyzői, polgármesteri személyes odafigyelés mellett.
  4. A jelenlegi helyzet nem csak esztétikai, hanem egészségügyi problémákat is okoz, hiszen a virágzó fűfélék virágpora allergén, sok, főleg lakótelepen lakó ember életminőségét rontja.

Szólj hozzá!

Címkék: csaba dr czeglédy czegledy


A bejegyzés trackback címe:

https://szombathelyifrakcio.blog.hu/api/trackback/id/tr24495831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása