Frakció blog

A szombathelyi Éljen Szombathely! Egyesület- MSZP- DK- Együtt frakció hivatalos blogja.

dr. Czeglédy Csaba blogja

http://czegledy.blogin.hu/

Facebook like!

2011.10.08. 11:42 szombathelyifrakcio

MSZP: el a kezekkel a szombathelyi intézményektől!


Orbán Viktor a megyei elnökökkel kötött megállapodása értelmében az állam január 1-től átveszi a megyei intézményeket. A szocialisták kérik a részletek ismertetését, hiszen sok ember és intézmény sorsa a tét.

164718.jpg
Mint arról alig néhány órája beszámoltunk, a kormányfő és a 19 megyei elnök megállapodott arról, hogy az állam január 1-től átveszi a megyei önkormányzat intézményeit. A megyét érintő részletekről itt olvashatnak. Ipkovich György és Czeglédy Csaba, az MSZP országgyűlési képviselője és városi frakcióvezetője pedig a szombathelyi intézmények és dolgozóik sorsáért aggódik.

Ha nincs feladat, nincs vagyon?

A politikusok álláspontja szerint ugyanis a Kovács Ferenc által aláírt megállapodás több városi intézményt is érinthet. Czeglédy azt mondta, a megyei elnöknek a szombathelyi közgyűlés megkérdezése nélkül nem volt joga semmilyen egyezség aláírásához. A frakcióvezető szerint felettébb furcsa, hogy a megyei elnök kézjegyével lát el egy olyan megállapodást, amely ellentétes a hatályos törvénynek a megyei önkormányzatok feladat és hatáskörére vonatkozó paragrafusával.
164721.jpg

A január 1-től életbe lépő alaptörvény pedig lehetőséget ad arra, hogy az államra a feladatátvállalással a vagyon is átruházható legyen. A 32. cikk 6. bekezdése szerint ugyanis az önkormányzatok tulajdona köztulajdon, amely feladataik ellátását szolgálja. Czeglédy szerint ez alapján elvileg a vagyon feladathoz kötött célvagyon, így le lehet vezetni, hogy ha nincs feladat, nincs vagyon.

Nem lehet elmenni továbbá amellett sem, hogy mi lesz azon intézmények irányításának a sorsa, melyekben szombathelyiek dolgoznak. Ilyen például a könyvtár, amely a város és a megye közös fenntartásában van. Czeglédy szerint a szombathelyiek vélhetően nem akarják, hogy az intézmény állami kézbe kerüljön. Az MSZP ezért arra kéri Kovács Ferencet, haladéktalanul hozza nyilvánosságra legalább azt, hogy Vasra vonatkozóan, a megye nevében pontosan milyen megállapodást írt alá!

Mi lesz a kórházzal?

Fontos hangsúlyozni, hogy nem csak vagyoni kérdésről van szó, hiszen például Czeglédy úgy tudja, a könyvtár dolgozói szombathelyi alkalmazottnak vallják magukat, és valószínűleg továbbra is a városban szeretnének dolgozni. Szintén homályos, hogy mi lesz a gazdasági társaságok sorsa.

A hírek ugyanis arról szóltak, hogy az állam a megyei kórházakat is átveszi. Ipkovich úgy látja, félő, hogy ha ez megvalósul, akkor a Markusovszky később nem kap majd pénzt további fejlesztésekre, mert a Szombathelytől független erők esetleg más városba, más megyébe csoportosítják a forrásokat. A Markusovszky Kórházban egyébként százmilliós nagyságrendű azon eszközök értéke, melyeknek megvásárlását Szombathely finanszírozta. A kórház azonban néhány éve nem önálló intézmény, hanem egy gazdasági társaság tartja fenn, ezért a szocialisták szerint csak két esetben vehető át: ha újra visszaállítják az önállóságát, vagy ha az eddig ügyesen titkolt megállapodás tényleg érinti a gazdasági társaságokat is.164722.jpg

Ha utóbbi igaz, akkor az MSZP-nek lenne még néhány kérdése. Például az, hogy mi lesz a városi, egyébként a megye által fenntartott temetkezési kft., vagy éppen a büki gyógyfürdő sorsa? Utóbbiban ugyanis a megyének ötvenszázalékos tulajdonrésze van. Ugyanez a kérdés feltehető még egyebek mellett a balatonberényi üdülő, illetve a bozsoki és a velemi ingatlanok kapcsán is. Czeglédy döbbenetesnek nevezte, hogy a fenti kérdések megválaszolására nagyjából két és fél hónap maradt.

Sürgősen tárgyalni kell

A politikusok úgy látják, a városnak sürgősen tárgyalnia kell arról, hogy mit szeretne megtartani, melyik intézményeket akarja a jövőben is irányítani. Czeglédy szerint az egész ügyben az a legszomorúbb, hogy az állam ugyan átveszi a megye nagyjából ötmilliárdos hitelét, ám ennek összegét a cserébe átadásra váró, 44 millióra taksált pesti Szántó Piroska-emlékház, a büki gyógyfürdő, a bozsoki, a velemi és a többi ingatlan értéke messze meghaladja.

Az MSZP első körben egyébként a Szombathely közigazgatási területén lévő összes intézményt, valamint a berényi üdülőt tartaná meg a megyeszékhely tulajdonában. Ipkovich mindezekhez hozzátette, arra kérték városi frakciójukat, hogy az ügyben kezdeményezzék a szombathelyi közgyűlés rendkívüli összehívását. A labda tehát innentől újra a másik térfélen pattog.

forrás és képek: nyugat.hu

Szólj hozzá!

Címkék: szombathely polgármester dr savaria onkormanyzat kovács ferenc czeglédy ipkovich gyorgy markusovszky kórház czegledy


A bejegyzés trackback címe:

https://szombathelyifrakcio.blog.hu/api/trackback/id/tr313287295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása