Frakció blog

A szombathelyi Éljen Szombathely! Egyesület- MSZP- DK- Együtt frakció hivatalos blogja.

dr. Czeglédy Csaba blogja

http://czegledy.blogin.hu/

Facebook like!

2011.04.01. 22:24 szombathelyifrakcio

Jogtalanul üzemel a szombathelyi ART Café - Mi lesz vele?

A péntek délelőtti közgyűlés utáni sajtótájékoztatón három témát hozott elő a szocialista frakció vezetője, Czeglédy Csaba, aki ezúttal egy személyben képviselte a legnagyobb szombathelyi ellenzéki erőt.

Czeglédy Csaba (MSZP) szerint fordított esetben, ha történetesen ő üzemeltetné Szombathely frekventált helyén jogtalanul, lejárt szerződéssel az ART Cafét, Molnár Miklós már ácsolná a bitófát a Fő téren…




Távhő-gondok, beláthatatlan következmények

Czeglédy első napirendi pontként egy viharosan közeledő problémára hívta fel a figyelmet. Erről, mint közölte, percekkel a tájékoztató előtt a folyosón a polgármesterrel is egyeztetett. A Távhő díjának állami befagyasztása ugyanis a szombathelyi szolgáltatónak is komoly veszteséget jelent, gondoskodni kell arról, hogy a kieső összeget (közel 200 millió forintot) valahonnan pótolják. Másrészt a Távhő kapcsán egy másik közelgő problémára is felhívta a figyelmet.

A szombathelyi szolgáltató folyamatos fejlesztése és korszerűsítése eredményeként olyan gázturbinákat működtet, amelyek áramot termelnek. A megtermelt áramot eddig az állam kötelező jelleggel átvette, és fizetett érte. Ez bevételt hozott, ezért is lehetett az országos átlag alatt a szombathelyi távfűtés díja. A jogszabályi változások miatt eztán az államnak már nem kell kötelezően átvenni a Szombathelyen megtermelt áramot, a vállalat így újabb bevételtől esik el. Ennek a pontos összegéről még nincsenek számítások. Mindenesetre a szocialista országgyűlési képviselők az ügyben elmennek a parlamentig, és jogszabály-módosítást kívánnak beterjeszteni arról, hogy az önkormányzatoktól az állam továbbra is vegye át a helyben megtermelt villamos energiát.

Jogtalanul üzemel a szombathelyi az ART Café


A közgyűlésen a legélesebb vitát az ART Café lejárt bérleti szerződése generálta. Czeglédy az ominózus szerződés másolatát a sajtónak is bemutatta. A 2001. február 28-án keltezett dokumentumból első olvasatból is látszik, valóban lejárt. Erre a tegnapi közgyűlésen Horváth Attila (MSZP) hívta fel első körben a figyelmet, aki az ügyben vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte. A szocialisták szerint ugyanis sok tisztázatlanság van az ügyben. Például az, hogy a lejárat után egy hónappal az ART Café tovább működhet, immár jogi alap nélkül.

Holott a bérleti szerződésben ez olvasható: "„Amennyiben a bérlő a szerződésből fakadó kötelezettségeit pontosan teljesíti, a lejárat előtt legalább 60 nappal benyújtott kérelmére a bérbeadás időtartamát további öt évvel meg kell hosszabbítani.”"
Tehát a bérlők december 31-ig élhettek volna a jogukkal, és gond nélkül meghosszabbíthatták volna a szerződésüket, de Czeglédy szerint erre nem került sor. Sem az Agorához, sem az önkormányzathoz nem adtak be ilyen jellegű hosszabbítási kérelmet, holott a bérleti szerződés erre lehetőséget biztosított volna.

A helyzet érdekessége, hogy a bérlő cég egyik korábbi tulajdonosa és ügyvezetője (majd tíz évig) Molnár Miklós volt, a város gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere. Molnár Miklós azonban a közgyűlésen közölte hogy március 1. óta sem tulajdonosa, sem ügyvezetője a kávézót üzemeltető cégnek. A cégbírósági adatok azonban nem erről tanúskodnak - mondta Czeglédy. Továbbra sem érti: Miért nem éltek a tulajdonosok az 5 éves opciós joggal? És ha nem kívántak élni vele, miért működtetik tovább, immár jogtalanul? A bérbeadó miért nem írt ki a bérbeadására pályázatot?

Czeglédy szerint fordított esetben, ha történetesen övé lett volna az Art Café, Molnár Miklós már ácsolná neki a bitófát a Fő téren.

A képviselők nem jutnak információkhoz


A harmadik napirendi pontként Czeglédy még megemlítette: március 16-án már jelezték, hogy az önkormányzati cégek alkalmazottai kevesebb bért kapnak, mint tavaly. A dolgozói bércsökkenések kapcsán kérték, hogy tárgyaljanak a bérkompenzációról. A polgármester ehhez a kérdéshez konstruktívan közelített.

Végezetül személyes sikerének tartja a szocialista képviselő, hogy javaslatára előterjesztés készül arról, hogy a képviselők betekinthessenek az önkormányzati cégek működésébe, és erről áprilisban tárgyalhassanak. Ez idáig ugyanis senki sem kaphatott közvetlen tájékoztatást az önkormányzati cégek működéséről.

Az ART Café lejárt bérleti szerződésével kapcsolatban a szombathelyi önkormányzat véleményére is kíváncsiak lettünk volna. Későbbre ígértek reagálást...

forrás: nyugat.hu

Szólj hozzá!

Címkék: mszp szombathely korrupció caffe onkormanyzat czegledy molnár miklós art


A bejegyzés trackback címe:

https://szombathelyifrakcio.blog.hu/api/trackback/id/tr42792327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása