Frakció blog

A szombathelyi Éljen Szombathely! Egyesület- MSZP- DK- Együtt frakció hivatalos blogja.

dr. Czeglédy Csaba blogja

http://czegledy.blogin.hu/

Facebook like!

2011.02.09. 14:23 szombathelyifrakcio

Czeglédy: A városnak addig jó, amíg farkasszemet nézünk egymással...

Az MSZP szombathelyi frakcióvezetőjével, korábbi alpolgármesterrel korrupcióról, a pártok lopásáról, a Fidesz zsenialitásáról, Hagyó Miklósról, Leisztinger Tamásról, Haladásról, pártépítésről beszélgettünk.

Ha az elmúlt négy évet nézzük, hiába voltam én a polgármester általános helyettese, azért nekünk kőkemény vitáink voltak. A közgyűlésben végig Ipkovich György irányított, nem volt olyan sem, hogy én beültem volna az irodájába, és a polgármester jelenléte nélkül tartottam volna ott megbeszéléseket. Olyan sem volt, hogy ne lett volna Ipkovich Györgynek érdemi hozzászólása a közgyűlésben…

Azonban az is igaz, és legyünk objektívek, hogy amikor Ipkovichot 2002-ben polgármesternek választották a szombathelyiek, előtte már 12 évig képviselő volt. Tehát Puskásnak komoly lemaradása van, amit be kell hoznia.


- Meglepő kijelentést tett egy közgyűlés utáni sajtótájékoztatón, azt mondta, a két nagy párt egymást váltva lop.

- Nem egymást váltva, hanem folyamatosan együtt lopnak.

- Ezzel a saját pártját is minősíti. Elég furcsa megnyilvánulás ez egy politikustól...


- Volt azért ennek előzménye. A választóimtól jöttek a kritikák, hogy nem kellene ez a feszültség a közgyűlésben, sokkal jobb lenne, ha Marton Zsolt és Czeglédy Csaba kéz a kézben, együtt szolgálnák a várost.
Szerintem meg a város legnagyobb tragédiája lenne, ha mi összeborulnánk. Sokkal jobb, ha végre elkezdik egymást ellenőrizni a politikai szereplők. Az elmúlt húsz évben ugyanis nem ez volt a jellemző. Meggyőződésem, hogy a pártok azért tudtak sokat lopni, mert hallgatólagos megállapodás volt köztük. Ez ment évtizedeken keresztül. Egyszer az egyik kapott egy picivel többet, egyszer a másik. Ebben, sajnos, a Fidesz és az MSZP néhány embere az élen járt.


- De ha volt is ilyen megállapodás, felborult, amikor a Fidesz sorra jelentette fel a szocialista politikusokat.

- Pont ezért volt zseniális a Fidesz. Ugyanis ezt a hallgatólagos megállapodást – amely eredményeképpen közpénzből hatalmas magánvagyonok halmozódtak fel mindkét oldalon – a lehető legjobb ütemben rúgta fel. Az MSZP-sek nem számítottak arra, hogy ezt valaki a totális hatalom megszerzése érdekében megteszi. A Fidesz részéről egyébként ez merész húzás volt, mert ha nem lett volna meg a kétharmaduk, együttműködésre lettek volna kényszerítve az MSZP-vel. Elég nehéz lett volna, mondjuk, legfőbb ügyészt vagy alkotmánybírákat választaniuk.

- De lehet az is, hogy az ügyek felderítésében a fideszes Budai ügyesebb, mint a szocialista Keller volt.


- Miben? Szombathelyen például az összes komolyabb ügyet elővették már a kampány alatt. Ezért is mondtam a közgyűlésen, nem tartok attól, hogy csontvázak borulnának ki a szekrényből. A Fidesz nem lehetett biztos abban, hogy Puskás megnyeri a választást. Bármennyire is úgy adták elő, hogy Ipkovich úgysem tud nyerni, én láttam a közvélemény-kutatási adatokat, azt, ahogyan gyakorlatilag a semmiből jöttünk fel a június közepi állapotokhoz képest.

A másik dolog, amiért nem aggódom, hogy az elmúlt évek összes fontosabb döntéséhez kellett a fideszes többség. Kíváncsi leszek, milyen gyanús ügyben tudtunk mi az elmúlt két évben döntést hozni, amely elkerülte a figyelmüket, és nem vétózták meg már az első pillanatban.

- Nem gondolja, hogy kijelentéseivel nem csak a Fideszt, hanem saját pártját is magára haragítja?

- Ahogyan a négy évvel ezelőtti interjúban már említettem, a saját pártom több szereplőjéről sem túl jó a véleményem. Mert az, hogy az MSZP ide jutott, azoknak az embereknek köszönhető, akik úgy gondolták, bármit megtehetnek.

- A Fidesz pedig könyörtelenül kihasználta az Önök hibáit.


- Igen, jött a Fidesz, és eléggé céltudatosan, agresszíven mindent megtett a győzelméért. Most pedig új céljuk van: sokáig hatalomban akarnak maradni. Az összes tettükből sugárzik, hogy nem négy évben gondolkodnak, és gyakorlatilag olyan helyzetet akarnak teremteni, hogy formaság legyen a 2014-es választás. Ami még nem is lenne óriási baj, ha mondjuk, az emberek nyugalomban tudnák élni az életüket, az országu meg fejlődne. Demokrataként, szocialistaként én azért nem örülnék neki, de az embereknek nem feltétlenül tragédia, ha valakik 10-20 évig vezetik az országot. Csak azoknak az MSZP-s vezetőknek tragédia, akik úgy gondolták, minden marad a régiben, és lehet továbbra is osztozkodni a lopott malacon.

- Szóval, a háttérben szépen összedolgoztak?

- Miért, nem egyértelmű? Én csodálkoznék, ha ezen bárki csodálkozna. Egyébként az a kedvenc hasonlatom a tavaly történtekre, hogy két csibész évekig együtt "„dolgozott”", de közben az egyik csibész tudatosan arra készült, hogy a kellő pillanatban elő fogja venni a másik ügyeit, hiába osztozkodtak mindenen nagy egyetértésben... A másik aztán börtönbe kerül, tartani sem kell tőle többet, és osztozkodni sem kell vele.

Ha visszatérünk a szombathelyi helyzetre, én már többször kijelentettem, hogy nincs alku. Ipkovich György engem kért fel a frakcióvezetésre, átadta nekem a stafétabotot, tehát ősztől még inkább az én felelősségem is, mi történik.

- 12 év alatt lett frakciótitkárból frakcióvezető. Nagyon hosszú folyamat ez egy fideszes karrierhez képest…

- Vagy akár egy MSZP-s karrierhez képest. 2002 után nálunk is rengeteg üstökös termett, hogy enyhe képzavarral éljek. Én egyébként most is ugyanazt mondom a Hagyó-, Zuschlag-féle ügyekről, mint évekkel ezelőtt. Csak mosolygok, hogy mennyi utálója és ellenzője lett hirtelen a Hagyó, Zuschlag, Tóth Csaba-féle embereknek…

- Annyi ellenzőjük azért nem lehet, hiszen Tóth Csabát pár hónapja Budapesten megválasztották országgyűlési képviselőnek, igaz, listáról került a parlamentbe.


- Azért, mert azt a fővárosi listát még Hagyó Miklós állította össze, és ugyanazok a fővárosi küldöttek döntöttek Tóth Csaba parlamentbe kerüléséről, akik korábban szinte szerelmesek voltak Hagyóba. Vagy legalábbis nem jelezték ennek az ellenkezőjét.

- Tehát még mindig ugyanúgy működnek a dolgok, mint korábban?

- Nem biztos, hogy ugyanúgy működnek, ennyiben legyünk jóhiszeműek.

- Ez a tehetetlenségi erő? Bármilyen volt a korábbi döntés, megy a maga útján tovább?

- Így van. Ha rosszhiszemű lennék, akkor azt mondanám, hogy meghalt a király, éljen a király. Olyan nem volt soha, hogy egy királynak ne lett volna utóda. Amit én 12 év alatt értem el, azok a szocialista fiatalok, akik részben tönkretették a folyamatokat, összekuszálták a párt normális működését, elérték pár év alatt. Mondjuk abban a városban, ahol Zuschlag János volt élet és halál ura, Ipkovich György valószínűleg még polgármesterjelölt sem lehetett volna…


Nálunk meg igen, és az ország egyik legkonzervatívabb városában értük el ősszel a megyei jogú városok között a harmadik legjobb eredményt. Ez keserű öröm a számunkra, de mutatja azt is, hogy itt, Szombathelyen konszolidáltan mentek a dolgok, és munkánkat értékelték a választók.

- Értsük úgy, hogy a párton belül megjelent egy törésvonal, amelynek egyik oldalán a korábbi, korrupcióval terhelt emberek, karrieristák, a másikon az őket elutasító, a pártot megújítani szándékozók állnak? De kifelé azt kommunikálják, hogy két irányzat küzd egymással, az egyik erőteljesen baloldali, szociáldemokrata, a másik gyűjtőpárt jellegű, amely nyit a liberálisok és a mérsékelt konzervatívok felé is.

- Valóban, akkor folyik egy pártban ideológiai vita a jövőről, amikor kellemetlen foglalkozni a személyi kérdésekkel. Annak a pártnak nem lehet jövője, amelyik az elmúlt nyolc év történéseinek konzekvenciáját nem vonja le. A mostani vezetésnek kényelmesebb a rendszerben a mai napig ott lévő, kártékony emberekkel való szembenézés helyett ideológiai vitát folytatni.

Egyébként teljesen mindegy, hogyan fogalmazunk, az MSZP-nek egy komoly váltópárti jelleget kell elérnie. Jelen pillanatban az MSZP még nem alternatíva. Jobboldali barátaim közül többen kínjukban azon nevetnek, milyen jól eltitkolta Orbán Viktor, hogy a Fidesz valójában egy kommunista párt… De soha nem szavaznának ránk. A mostani MSZP-re biztosan nem.

- Igen, az MSZP-nek a kommunikációja balos, a programja jobbos volt. A Fidesznél meg pont fordítva.

- Tavasszal a Fidesz éppen azokon az országrészeken szerzett extra szavazatokat, amelyek korábban baloldali bázisok voltak. Soha nem felejtem el, hogy egy tavaszi politikai műsorban egy kazincbarcikai hölgy azt mondta, ő mindig az MSZP-re szavazott, de most azért szavaz a Fideszre, mert Orbán Viktor megígérte, hogy lesz munka, és egy picivel többet keresnek majd. Tavasszal a szavazók egy jó része nem gondolta az MSZP-t baloldali pártnak, és gyakorlatilag a Fideszre balos ígéretei miatt szavaztak. A kétharmad soha nem lett volna meg a szinte kilátástalan helyzetben lévő emberek szavazatai nélkül.

- Az egyik cikkünkhöz érkezett hozzászólást idézem: ha az MSZP nem szabadul meg a korrupt embereitől, soha nem lesz váltópárt, és jön a Jobbik…

- A Jobbik soha nem lesz váltópárt, esetleg abban az esetben, ha a Fidesz annyira elrontja a dolgát, hogy borzalmas gazdasági és társadalmi folyamatok indulnak el, és a szavazók teljesen radikalizálódnak. Tehát az országnak nem attól lenne rossz, ha a Jobbik megnyerné a választásokat. Az országnak már régen rossz, amikor a Jobbik hatalomra kerülne.

- Mennyire szervezett most a szocialista párt?


- Az MSZP struktúráját a nyolc év kormányzása teljesen szétzilálta. Azért, mert a normálisabbak el voltak foglalva a munkával, és gyakorlatilag nem foglalkoztak a hátországgal. És míg korábban a négyéves váltások nem tették lehetővé, hogy napi gyakorlattá váljanak a háttérben lévő illegális gazdasági mozgások, az elmúlt nyolc évben ez kialakult. És akik ezt generálták, azok többsége pórul járt, de a pártot is magukkal rántották.
Szerencsére, még mindig vannak olyanok, akik hisznek a MSZP-ben, és hisznek abban, hogy lehet tisztességes munkával eredményt elérni. Most ők szervezik a pártot.


- De így teljesen pesszimista a kép, ott van egymással szemben Gyurcsány és Mesterházy, és nincs harmadik…


- De ez nem kétszereplős történet, ennyire nem lehet leegyszerűsíteni a dolgot. Nem egy törésvonal van, hanem száz.

- De ha így marad, az MSZP el fog tűnni.


- Nem fog eltűnni, akár egyik pillanatról a másikra megindulhatnak a változások, de ehhez mindenképpen kell egy vezető, népszerű személy. Na, ezt a személyt nem látja még senki. De bármikor megjelenhet.

- Térjünk vissza a szombathelyi közgyűléshez. Úgy tűnik, két vitaközpont alakul ki, az egyikben Szakály Gábor vitatkozik Gyebrovszki Jánossal, a másikban Czeglédy Csaba Marton Zsolttal. Más szint nem is szól hozzá a vitákhoz.

- Ez egyébként polgármester úrra nézve nem szerencsés. Én már nagyon várom azt a pillanatot, amikor azt látom a város polgármesterén, hogy végre a kezébe vette az ügyeket. Szerintem fél év, mire előzetes tapasztalatok nélkül felveszi a szálakat, de tarthat ez akár egy évig is. Hiszen aki nem lát egyben egy költségvetési évet, az nem fogja érteni a költségvetési folyamatokat.

Ha az elmúlt négy évet nézzük, hiába voltam én a polgármester általános helyettese, azért nekünk kőkemény vitáink voltak. A közgyűlésben végig Ipkovich György irányított, nem volt olyan sem, hogy én beültem volna az irodájába, és a polgármester jelenléte nélkül tartottam volna ott megbeszéléseket. Olyan sem volt, hogy ne lett volna Ipkovich Györgynek érdemi hozzászólása a közgyűlésben…

Azonban az is igaz, és legyünk objektívek, hogy amikor Ipkovichot 2002-ben polgármesternek választották a szombathelyiek, előtte már 12 évig képviselő volt. Tehát Puskásnak komoly lemaradása van, amit be kell hoznia.

- Úgy tűnik, lecsillapodott a közgyűlés hangulata, Ön említette is, hogy nem fognak mindenre nemet mondani, mindent ellenezni. Nem azt látja majd ebből a szavazó, hogy ha az ellenzék sem támadja a városvezetést, akkor biztosan jól csinálják a dolgukat?

- Vannak olyan jellegű ügyek, amelyeknél a városvezetésnek, főleg, ha nyolc évig készültek erre, hadd legyen merőben más elképzelése. Én nem vagyok híve annak a hozzáállásnak, hogy mindenre mondjunk csak azért nemet, mert a városvezetés javasolja. Pedig lenne okunk ugyanazt csinálni, mint amit a Fidesz tett korábban, csak ez nem szolgálná a város érdekét…

Forgott a gyomrom négy éve, amikor az oktatási ügyek tárgyalásánál a folyosón ránk mosolyogtak a fideszes képviselők, mondván, de jó, hogy nem nekik kell megszavazniuk, mert ők sem tennének mást, de így ráadásul mi leszünk népszerűtlenek... A közgyűlésben aztán meg ütötték az asztalt...
Szóval csak olyan ügyek esetén akarunk tiltakozni, amelyeknél információink szerint valami disznóság, vagy valami otromba dolog történik. Ne legyen az, hogy állandóan farkast kiáltunk, és a szombathelyiek egy idő után majd nem tudnak különbséget tenni egy apró-cseprő és egy tényleg döbbenetes ügy között.

- A kommunikációjukon lenne még mit javítani. Több ügyben nem tudták meggyőzni a szombathelyieket. Ilyen például a város adósságának kérdése.

- Nagyon sajnálom, hogy a kampány zajában nem tudtuk értelmesen elmondani az érveinket, a tényeket - nagyon inkorrekt volt Fidesz részéről, amikor azzal jött, hogy 16 milliárdos adósságot csináltunk. Az, hogy elmúlt időszak vagyongyarapodása 24 milliárd forint volt, nem érdekelt senkit.


Csak az oktatás finanszírozása 16 milliárdjába került az elmúlt négy évben a városnak az állami normatíván felül. Idén is négymilliárdot kell hozzátennünk a saját bevételeinkből az oktatáshoz, ugyanis a Fidesz-kormány ígéretével ellentétben semmilyen pluszforrást nem ad. A mi négy évvel ezelőtti - egyébként drasztikus - beavatkozásunk 350 milliós megtakarítást jelentett. Most a Fidesz ötszázmilliós forráskivonással kalkulál, ami gyakorlatilag lehetetlen strukturális átalakítás nélkül.
Én személy szerint semmilyen fűnyíró elven, azaz minden intézménytől ugyanolyan logikán ugyanakkora arányban pénzelvételt nem támogatok, azonban el tudom képzelni, hogy megszavazom azokat a nagyobb léptékű átalakításokat, amelyeket mi is megtennék, ha mi vezetnénk a várost.

De még egyszer kihangsúlyozom: semmilyen alkut nem kötünk. Minden gyanús ügynek a végére fogunk járni.

- Ez azt jelentheti, hogy nagyon sok frontvonalat fog nyitni mindenfelé. Nem fél attól, hogy annyi ellenséget szerez magának, hogy a végén rosszul jár? Hiszen itt van a Haladásnál a Leisztinger-ügy is.

- Azt ugye, senki sem gondolja komolyan, hogy Leisztinger foglalkozik egy Czeglédy Csabával? Van neki jobb dolga is. Egyébként a Fidesz által korábban létrehozott honlapon - amelyre ki van írva, hogy szocialisták és szabaddemokraták korrupciós lexikonja - a legtöbb találatot Leisztinger neve dobja. És ő együtt tapsol Haladás meccsen a Fidesz helyi prominenseivel… Azt ne gondolja senki, hogy ezt a "„furcsaságot”" mi nem fogjuk elmondani.

- De erre mit mondanak az emberek? Ez természetes, mert a pénz, a tőke mindig oda megy, ahol a hatalom van.

- A világ akkor működik így, ha hagyjuk így működni. És a világ azért fejlődött, mert sokan nem hagyták, hogy úgy működjön, ahogyan addig működött. De visszatérve az ügyre, én nem fogok odamenni a Hali-pálya tribünjéhez, és nem fogom onnan ellökdösni Leisztinger urat. De nem is fogom hagyni, hogy üzletrészt szerezzen.

- Lehet, hogy a Leisztinger tenné sikeressé a Haladást…


- Ha valaki rendkívül boldog lenne, ha a Haladás sikeres lenne, az én vagyok. 1986 óta járok Hali meccsekre, a gyerekkori csocsóasztalomon a bábuk hátára az akkori játékosok nevei vannak felragasztva. Szegény öcsémnek a Zete játékosai jutottak. :) De egyet le kell szögeznünk, ha a Haladáshoz valami csoda folytán milliárdok jönnének, akkor az már nem a Haladás lenne. Inkább legyen egy helyi közösség futballcsapata, ami stabilan működik, mert a helyi közösség fenntartja, és sok helyi nevelésű fiatal játszik benne, de ne akarjunk Inter, Bayern München vagy Chelsea lenni, csak azért, mert vannak agyamentek, aki szerint ezt kellene csinálni. Én már akkor boldog lennék, ha mi lehetnénk a magyar Elfsborg…

- Magányos harcosnak érzi magát?


- Miért érezném? A szocialista párt tagja vagyok, egy közösség alapembere, büszke vagyok erre. Szüleim úgy neveltek, hogy ne változtassak a nézeteimen, csak mert kényelmesebb lenne, és tartsak ki a véleményem mellett a végsőkig – még ha vannak is időszakok, amikor az ember nagyon egyedül tud maradni álláspontjával, gondolataival. Arra is büszke vagyok, hogy újra megválasztottak a körzetemben. A dunántúli megyei jogú városokban összesen öt egyéni választókerületben nyert szocialista jelölt, ebből ketten mi Szombathelyen. Keserű öröm, de mégis csak siker. Jó érzés, hogy a választóim mellettem vannak.

- És azt hogyan viseli el az ember, hogy az egyik pillanatban Szombathely általános alpolgármestere, aztán egy-két hónap, egyszerű képviselő, és mások ülnek a korábbi helyén?

- Attól függ, hogy az ember milyen célt tűz ki magának. Én azt tűztem ki, hogy megnyerjem az egyéni körzetemet. Ez nekem lelkileg is kellett. 2006-ban azért, mert ez legitimált, 2010-ben pedig ez volt az addig végzett munkám első számú mércéje. Nem éreztem úgy, hogy csak akkor érek el sikert, ha újra alpolgármester leszek. Ez különben is rengeteg tényezőn múlott, és józan ember nem is gondolhatta, hogy többségünk lesz a közgyűlésben.

Másrészről én még mindig csak 34 éves vagyok. Nem azzal vagyok elfoglalva, hogy most tőlem valamit elvettek, hanem szeretnék még több munkával még több dolgot elérni, még több értéket teremteni. Büszke vagyok arra a négy évre, amit alpolgármesterként eltöltöttem, és nincs hiányérzetem. Sok mindent megcsináltam, amit akartam.

- Ipkovich viszont lemondott a képviselői mandátumáról.


- Láttam, láttuk, hogy Wagner András mit kínlódott 98-99-ben. A szemünk láttára betegedett bele abba, hogy gusztustalan módon viselkedtek vele a fideszes képviselők az ülésteremben. Ezért azt javasoltam Ipkovich Györgynek, hogy ne foglalja el a képviselői helyét. Ő szerencsére, a családjával megbeszélve, ugyanezt gondolta. Számtalan lehetősége lesz még arra, hogy szolgálja városát. A csatákat meg hagyja meg nekünk.

- Azért furcsa a Marton Zsolttal való kettősségük. Ugyanabba a középiskolába jártak, mindketten aktívak voltak a diákéletben, hasonló helyen laktak…


- És megnyertem vele szemben a diákigazgató választást…

- Mintha valamiféle állandó vetélkedés lenne Önök között.


- Eddig azért mindig én nyertem! :) Nagyon nem szeretjük egymást, de ez így van rendjén. Vagy ő a nagyon rossz ember és én a nagyon jó, vagy fordítva. Kiegészítjük egymást. Ha a mi háttéralkuink irányítanák a várost, az nagyon rossz lenne mindenkinek. A városnak addig jó, amíg mi farkasszemet nézünk egymással.

forrás és képek: nyugat.hu

Szólj hozzá!

Címkék: csaba mszp szombathely zsolt haladás marton czegledy


A bejegyzés trackback címe:

https://szombathelyifrakcio.blog.hu/api/trackback/id/tr532649154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása