Frakció blog

A szombathelyi Éljen Szombathely! Egyesület- MSZP- DK- Együtt frakció hivatalos blogja.

dr. Czeglédy Csaba blogja

http://czegledy.blogin.hu/

Facebook like!

2013.02.01. 20:55 szombathelyifrakcio

Közgyűlés után

Az MSZP-SZTKE sajtótájékoztatóját Gyebrovszki János tartotta. Az SZMSZ módosításával kezdett, ami szerinte új, de az országos politikából ismert módon történt. Az eredeti terv arról szólt, hogy a törvényi változásokhoz kell igazítani a szabályokat, közben azonban egyéni módosító indítványokkal úgy átalakították, hogy csorbítsa az ellenzéki jogokat.

Az elődök sikerei

Így ezeket nem vitték végig a bizottságokon, és az ellenzék nem is ismerhette meg időben. A legfontosabb, hogy a napirend előtti felszólalásokat az ülés végére rakták át, ezek tegnap olyan fél 12 körül kerültek volna sorra. Szerinte az MSZP-SZTKE frakció tegnap bebizonyította, hogy öt képviselővel is el tudják húzni az ülést éjfélig.

Megemlítette az LMP-s kezdeményezést a tévéközvetítés visszaállítására, amit a Fidesz tartózkodással szavazott le, a nemleges szavazatokat nem merték vállalni.

Gyebrovszki szerint is eredmény, hogy a városnak csökken az adóssága. Tavaly azért megvolt a kísértés, hogy hitelt vegyenek fel, de nem kaptak. Az viszont felháborító, hogy a városvezetés a ciklusokon átnyúló beruházásokat a saját érdemeinek tudja be, és az elődök sikereit el akarják hallgatni. Jó példa erre, hogy a városháza földszintjén átfestették a beruházásokat bemutató táblákat. Pedig az elmúlt két és fél évben nem indult önálló fejlesztés.

Álságos ügy

Gyebrovszki szerint álságos, hogy az állam átveszi a város adósságának 40 százalékát. Eközben ugyanis közel 2,5 milliárdot el is vonnak a várostól. Igaz, hogy a korábbi kormányok is sorra vonták el a pénzeket az önkormányzatoktól, ám nem ilyen nagy mértékben, még a Bajnai-kormány is csupán 800 milliót vitt el Szombathelytől.

És jelentős adókat vetnek ki a száz százalékban önkormányzati tulajdonú cégekre. A Vasivíz Zrt. 320 millióval, a SZOVA 150 millióval, a Távhő közel 100 millióval több adót fizet majd az idén. Plusz a kormányhivatal 50 százalékkal kevesebb adót bérleti díjat fizet az okmányiroda használatért a SZOVÁ-nak, mint korábban a város.

A képviselő szerint a kormányhivatal el is vette volna ezeket a helyiségeket a várostól, azért nem tudták megtenni, mert már korábban a SZOVA tulajdonába adta a város. Ráadásul az önkormányzat ingyen adta át a technikai berendezéseket, bútorokat a kormányhivatalnak, sőt, tapasztalt munkatársakat helyeztek át oda, akiket most pótolni kell.

Az adófizetők pénze

Eközben volt megyei intézményeket adnak át a városnak, olyanokat, ahol komoly felújításokra, fejlesztésekre van szükség, és kénytelenek erre az adófizetők pénzét felhasználni.

Igaz, a város bevételei a cégek által fizetett adónak köszönhetően közel egymilliárddal nőttek. Javaslatot is tettek arra, hogy ezt a pénzt csak fejlesztésekre, munkahelyekre fordítsák. Gyebrovszki szerint a jelenleginél jobban ki kellene szolgálni a cégeket.

A képviselő kitért a távhő-rendeletre is. Mint mondta, az MSZP-s képviselők azért voltak kiakadva, mert évtizedek óta visszatérő problémát lehetett volna orvosolni. Igazságtalan az épületek belső fogyasztásának megosztása, így fordulhat elő, hogy egy kis lakásnak 700 ezres számlát küldenek ki.

Pénzpazarlás

A most beterjesztett rendelet nem ad lehetőséget a jogorvoslatra, pedig ez lett volna a lényeg, és arra sem, hogy kijavítsák az új rendszer okozta torzításokat. Gyebrovszki érdekesnek nevezte, hogy a kormányhivatal még a közgyűlés előtt kimazsolázta a tervezetet. Szerinte erre nem volt joga, ha törvényességi aggályai vannak, azt is csak utólag teheti meg.

Azt is furcsának tartja, hogy egyetlen lakótelepi fideszes képviselő sem szólalt fel, nem tiltakozott, pedig ez lett volna a feladatuk. A rendelet azonban nem ment át, eggyel kevesebb igen szavazatot kapott, egy fideszes képviselő nem szavazta meg. Reméli, hogy a következő ülésre átdolgozzák a tervet.

Előhozta a zárt ülésen történteket is. Szerinte a Városfejlesztési Kft. olyan, mint az állatorvosi ló, a cég működtetése valódi pénzpazarlás. Korábban az EU, az IVS pályázat miatt előírta a működését, ám ezt a baloldal olcsóbban akarta megtenni. A SZOVA munkatársaival, a SZOVÁ-ba integráltan, minimális költséggel.

Összeférhetetlenség

De kellett a munkahely Hende Csaba személyi titkárának, Pap Hunornak, akit kineveztek igazgatónak. Évente 25 milliós adósságot halmozott fel, jelentős létszámot vett fel, és óriási irodát bérelt. Aztán amikor a városvezetés nagy nehezen belátta, hogy ez így nem megy tovább, Pap Hunort tavaly októberben hathavi végkielégítéssel menesztették. Akkor még azt tervezték, hogy tényleg beviszik a céget a SZOVÁ-ba, az igazgatói feladatokkal a SZOVA egyik munkatársát bízták meg.

Aztán mégsem így tettek, új embert neveztek ki igazgatónak, havi bruttó 600 ezres fizetéssel. Aki nem más, mint az Savaria Rehab Team óvodai felújításainál elhíresült Oregon Kft. ügyvezetője. A cég neve szóba került a túlszámlázásoknál, később nem fizette ki az alvállalkozókat sem. Az akkori vizsgálat a fideszes obstrukció miatt akadt el.

Gyebrovszki elmondta, hogy a közgyűlés előtt két nappal a közbeszerzési bizottság előtt találkozott az illetővel, aki egy magáncéget képviselt egy óvoda-felújítási pályázatban. Ami már önmagában is összeférhetetlen egy önkormányzati cég igazgatói posztjával.

Felháborító lépés

A képviselő az IVS 2-ről is keményen fogalmazott. Annak célja a szociális városrehabilitáció, korábban Lazáry Viktor azt ígérte, ebbe belevonják az ellenzéket is. Volt is egy terv, amiben a Győrffy utcai terület felújítása szerepelt, ahol olyan helyzet van, ami nem tartható tovább. De erre nincs pénze a városnak, ezért jött volna jól az a pályázati lehetőség.

A Fidesz azonban átírta a terveket, kihagyta belőlük a Győrffy utcát, és beletette a református és az evangélikus templom felújítását. Amivel alapvetően nincs is baj, a templomok közösségi helyek, szociális funkciójuk is van, és a városképet is alakítják, de most fontosabb lett volna a Győrffy utcai terület rendbetétele.


Gyebrovszki szerint a városi tévé alapító okiratának módosítása egyértelmű, a tévé városi lapot akar kiadni. Már az is felháborító volt, hogy Czeglédy Csaba nem kapott választ kérdésére, miszerint a tévé valóban megszünteti-e a sportközvetítéseket.

De februárban elsőfokú bírósági döntés várható a Promed szerződése ügyében, és a cég jelenleg is kiadja a Savaria Fórumot. Ezzel vállalja a kockázatot, hogy ha a bíróság a városvezetésnek ad igazat, akkor ebben az időszakban ingyen látta el a feladatot.

„Ez cenzúra”

A képviselő megismételte a közgyűlésen elhangzottakat, meg kellene várni a bírósági döntést. De a városvezetés nem ezt tette, új lapot indít, párhuzamosan a jelenlegi SaFóval, így megoszlik a reklámpiac. Megemlítette, hogy Angyal László, a városháza kommunikációs vezetője korábban azt akarta, hogy a nyomdai munkák előtt mutassák be neki a kész újságot, és csak a beleegyezése után küldjék a nyomdába.

Hozzátette: ez cenzúra, és más fideszes városokban is így működik, Szombathely eddig tartotta magát.

forrás: nyugat.hu

Szólj hozzá!

Címkék: csaba mszp fidesz polgármester költségvetés frakció onkormanyzat puskás tivadar czeglédy czegledy gyebrovszki MSZP-SZTKE


A bejegyzés trackback címe:

https://szombathelyifrakcio.blog.hu/api/trackback/id/tr95057550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása