Frakció blog

A szombathelyi Éljen Szombathely! Egyesület- MSZP- DK- Együtt frakció hivatalos blogja.

dr. Czeglédy Csaba blogja

http://czegledy.blogin.hu/

Facebook like!

2012.06.07. 11:59 szombathelyifrakcio

Huszonegyre lapot húz a város?

Huszonegyre lapot húz a város?

Végre eljött ez a pillanat is. Visszafordíthatatlan folyamatok indulnak el. Most már nincs hátraarc.

Mert mi is fog történni az előttünk álló pár hónapban, évben? Csupán annyi, hogy az állam rászorítja a helyi önkormányzatokat, hogy vagy adják fel identitásukat, vagy álljanak a sarkukra, és tartsák el magukat, majd a helyi önkormányzatok vezetői rájönnek, hogy nélkülük az állam nem tud döntéseket hozni, és rászorítják a parlamenten keresztül az államot, hogy takarékoskodjon, és átalakítják végre  - többek között – az oktatás és az egészségügy rendszerét, majd az emberek is rájönnek, hogy a helyi önkormányzatok és az állam tulajdonképpen ők maguk, és elkezdenek aktívan beleszólni a döntésekbe, utasítani fogják a választott képviselőiket, és ami a legfontosabb, ellenőrizni fogják őket, és minden egyes adóforint elköltését.

Nem bánom, hogy testközelből figyelhetem, és talán aktív résztvevője lehetek a folyamatoknak.

Négy hónapja szajkózza már frakciónk – de eddig csak süket fülekre találtunk -, hogy végre el kellene döntenie Szombathely Megyei Jogú Város Képviselő-testületének, hogy merre van az előre. Puskás Tivadar polgármester a legutóbbi képviselő-testületi ülésen előadta, hogy az emberek két éve döntöttek már az irányról.

Polgármester úrnak nincs igaza. A szombathelyiek nem az irányról döntöttek, hanem arról, kik vezessék a várost. Semmiről sem lehet érdemben dönteni információk hiányában, úgy meg főleg nem, hogy az ember azt sem tudja, hogy döntenie kellene éppen bármiben is. (Ha nagyon ironizálni akarnék, akkor most emlegetnék egy egyszeri hajóskapitányt, aki bölcsen úgy döntött, hogy az irány szent és sérthetetlen, csak semmi kapkodás, mit neki egy jéghegy…)

Polgármesterünk lelkesen meg fogja szavazni országunk 2013-as költségvetését, amely tervezetének első olvasatát már meg is tárgyalta a kormány. http://www.origo.hu/gazdasag/20120604-belegazol-a-polgarmesterek-lelkebe-orban-a-2013as-koltsegvetessel.html

Ha elveszi a kormányzat Puskás doktor szavazatával a súlyadó 60%-át és az illetékbevételt, akkor ez önmagában 600 milliós elvonással sújtja jövőre városunkat. A súlyadóból ebben az évben várhatóan 600 millió forint lesz a bevételünk, az illeték pedig nagyságrendileg 235 millió forint.

Azonban eddig még senki nem számolt azzal, hogy mivel mindig a két évvel korábbi SZJA-bevétel kerül visszaosztásra helyi szintre, így jövőre a 2011-ben Szombathelyen képződött SZJA 8%-át kapjuk vissza, azonban ez jóval kevesebb lesz, mint az idei összeg, mivel 2011-ben már egykulcsos volt az SZJA, és ezért kb 40%-kal csökkent az állam személyi jövedelemadó bevétele. 2010-ben 1 milliárd 35 millió forintot kaptunk ezen a jogcímen a központi költségvetésből, így azzal kell számolnunk, hogy jövőre 400 millió-val csökken az SZJA-bevételünk.

Így a súlyadót, az illetéket, az SZJA-t érintő változások miatt 2013-ban Szombathely központi forrásból származó bevételei 1 milliárd forinttal fognak csökkenni.

Nos, a gond csak annyi, hogy városunk egy évben nagyságrendileg 21 milliárd forintból gazdálkodik, és már most sincs kb 1,5 milliárd forint összegű, a nem-kötelező feladatokra fordított kiadásra forrásunk.

Abba pedig belegondolni is rossz, hogy a magát kisgömböcnek képzelő állam [https://www.youtube.com/watch?v=hfgbd_D4Pc4] majd még az iparűzési adóbevételünkből is be akar nyelni egy kicsit…

Városunk előtt két út áll: vagy megszűnik Szombathely Szombathelynek lenni, mert nem lesz pénzünk a nem-kötelező feladatokra (Haladás, Falco, szimfonikus zenekar, színház, bábszínház, tömegközlekedés, egyesületek, tömegsport, sportcsarnok, rendezvények és még sorolhatnám), és nem fogjuk tudni kiegészíteni a kötelező feladatokhoz kapott elégtelenül kevés állami normatívát, vagy Puskás polgármester rászán egy kis időt drága idejéből a nemzeti költségvetés tanulmányozására, és nekiáll kihúzogatni sorokat onnan, hogy aztán kevesebb pénzt kelljen elvennie az országgyűlési képviselőtársainak városunktól. Azonban mivel ez önmagában nem lesz elég, ezzel párhuzamosan ki kell találnunk, hogyan álljunk a sarkunkra, azaz hogyan érjük el, hogy mindenre,  ami fontos a szombathelyieknek, legyen is pénz.

Hát, a városvezetés erre tett javaslatát várjuk már február óta…

Addig is gondolkodjunk el azon, hogy az itt élők, a nap mint nap munkába igyekvők, az életüket tisztességen végigdolgozók, a gyermekeiket nevelő családok, a jövőt jelentő fiatalok megérdemelnek-e egy élhető várost?

Megérdemelnek. És nem majd valamikor, hanem ITT ÉS MOST!

Egyben biztos vagyok: megtermeljük, amit elköltünk! 2010-ben mi, szombathelyiek 14 milliárd forint személyi jövedelemadót fizettünk be a központi költségvetésbe, továbbá  214 milliárd forint gazdasági értéket állítottunk elő (termékek, szolgáltatások) a szombathelyi gyárakban, üzemekben, üzletekben. És a vásárlásaink utáni állami ÁFA-bevétellel még nem is számoltam.

Szombathelynek, hogy egy élhető, fejlődő város maradhasson, jövőre 1,5-2 milliárd forintra van szüksége. Polgármester úr, honnan teremtsük elő? A június 21-i közgyűlésen választ várunk!

Forrás: czegledy.blogin.hu

Szólj hozzá!

Címkék: szombathely polgármester költségvetés puskás tivadar czeglédy


A bejegyzés trackback címe:

https://szombathelyifrakcio.blog.hu/api/trackback/id/tr444571326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása