Frakció blog

A szombathelyi Éljen Szombathely! Egyesület- MSZP- DK- Együtt frakció hivatalos blogja.

dr. Czeglédy Csaba blogja

http://czegledy.blogin.hu/

Facebook like!

2013.03.29. 18:40 szombathelyifrakcio

Közgyűlés után

Hajnali fél kettő körül vezette fel a Fidesz-frakció a személyi ügyek nevű napirendet, és simán, indoklás nélkül, azonnali hatállyal kirúgták Németh Gábort.

Az MSZP-SZTKE frakció nem is foglalkozott a sajtótájékoztatójukon Németh Gábor elbocsátásával, ők az elmúlt négy évben folyamatosan kritizálták a munkáját, többször is megfogalmazták, hogy Németh nem azt csinálja, ami a feladata lenne. Gyebrovszki János annyit jegyzett meg, lehet, hogy a Grenor-ügy van a háttérben, amit vezéráldozattal akarnak rendbe tenni.

A közgyűlésen kiderült, hogy az egy héttel ezelőtti sajtótájékoztató ellenére a városvezetés és a Fidesz-frakció mégsem akarja lezárni a Grenor Kft. által előkészített bioerőmű projektet, hiába jelentették be akkor, hogy abból semmi sem lesz.

Az MSZP-SZTKE frakció felháborítónak nevezte a történteket. Gyebrovszki János kifejtette, hogy a múlt heti sajtótájékoztatón részt vett három politikus (Puskás Tivadar polgármester, Marton Zsolt alpolgármester, Sági József képviselő) a közgyűlés felhatalmazása nélkül jelentette be, hogy a bioerőmű nem épülhet meg.

Márciusi közgyűlés - délelőtt

 

Németh Kálmán (MSZP-SZTKE) a Kossuth u. 11. épületével is foglalkozott, csodálkozott, hogy a városvezetésnek ennyi idő alatt nem sikerült megállapodnia a Klebelsberg Központtal a tankerületi iroda elhelyezéséről. Mint mondta, ők nem támogatták, hogy ezt az épületet adják oda a tankerületnek, először meg kell vizsgálni a tankerületi iroda elhelyezésének más lehetőségeit is.

Márciusi közgyűlés - délelőtt

Azt is furcsának tartotta, hogy a Fő téri csemegeüzletre nem találtak bérlőt, és így a legértékesebb ingatlanokat is el akarják adni. 1,4 milliárd forint értékű épületeket akar értékesíteni a város, de ezek egy részére évekig nem találtak vevőt. Németh szerint így nem valószínű, hogy meglesz a forrása a 710 milliónyi fejlesztésnek. A Fidesz-frakció nem vesztegetett szót erre az ügyre.

Az MSZP is meglepődött a polgármester kijelentésén, miszerint a tömegközlekedés prioritást élvez. Németh Kálmán azt mondta, rendben van, de akkor korábban miért csökkentették a járatok számát. Így ezt most csak visszaadják, de közben változtak a törvények. Az új szabályozás szerint erre csak akkor költhet plusz pénzt a város, ha van rá külön forrás. Amíg nincs, addig nem érvényes a megállapodás, a módosítás egyébként egy év alatt 68 millió plusz költséget jelent.

Az MSZP-SZTKE frakció sokkal több ügyről értekezett. Németh Kálmán kifejtette, hogy tavaly decemberben 310 millió volt az önkormányzati lakások lakbérhátraléka, és remény sincs ennek behajtására. A városnak most 2226 bérlakása van, 336 lakatlan, ebből 120-at fel kellene újítani, de erre nincs pénz, éppen a sok kintlévőség miatt.

Németh kitért a Vasivíz gondjaira is. A cég működteti a szombathelyi fedett uszodát és termálfürdőt, ez a kettő tavaly 210 milliós veszteséget termelt. Eddig ezt ki tudták termelni a vízdíjakból, a kötelező rezsicsökkentés után ez nem megy, ráadásul a számítások szerint jövőre 340 milliós veszteség keletkezik itt is.

A cég az elmúlt években 1,2 milliárdnyi tartalékot halmozott fel, amit fejlesztésekre szántak, a rezsicsökkentés azonban ezt három év alatt felemészti, utána a Vasivíznek nem lesz más lehetősége, mint hogy a tulajdonostól kérjen támogatást.

Gyebrovszki János előhozta a tűzoltóautókat, utánanézett, kiderült, hogy azok vásárlásához összesen 63 milliót tett hozzá Szombathely, most pedig elvitték a városból az autókat. Megemlítette a közbeszerzési mizériát is, aminek lényege, hogy egy külső tanácsadó cég olyan vállalkozást hozott ki nyertesnek, amelyik igazán nem is indulhatott volna a pályázaton.

Aztán kiderült, hogy mégis, mert a jelenlegi kormány olyan szabályt hozott, amivel a felszámolás alatt álló, a közbeszerzésektől eltiltott, vagy adóhátralékos cégek is indulhatnak. Ez pedig lehetőség a mutyira – mondta a képviselő.

Forrás: Nyugat.hu 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://szombathelyifrakcio.blog.hu/api/trackback/id/tr95183044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása