Frakció blog

A szombathelyi Éljen Szombathely! Egyesület- MSZP- DK- Együtt frakció hivatalos blogja.

dr. Czeglédy Csaba blogja

http://czegledy.blogin.hu/

Facebook like!

2010.10.20. 15:21 szombathelyifrakcio

Javaslat vizsgálóbizottság létrehozására

Dr. Czeglédy Csaba frakcióvezető előterjesztése:
Javaslat vizsgálóbizottság létrehozására

2010. szeptember 16-án nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amely felvételen egy még ismeretlen nő és férfi hallhatóak, akik arról egyeztetnek, hogy a férfi, akit egy valamilyen Zoltán küldött a nőhöz, óvodák, iskolák felújítására, ablakcserékre tudna pályázni, és ehhez milyen feltételeknek kell megfelelnie. A feltételek között szerepel olyan, amely miatt önkormányzati képviselőket vagy megbízottjaikat érintően korrupció gyanúja merül fel.



 

 Tisztelt Polgármester Úr!

 Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatának 17. § (2) pontja alapján az alábbi előterjesztést kívánom tenni a Közgyűlés soron következő ülésére:

 Előterjesztés

Javaslat vizsgálóbizottság létrehozására

 Tisztelt Közgyűlés!

2010. szeptember 16-án nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amely felvételen egy még ismeretlen nő és férfi hallhatóak, akik arról egyeztetnek, hogy a férfi, akit egy valamilyen Zoltán küldött a nőhöz, óvodák, iskolák felújítására, ablakcserékre tudna pályázni, és ehhez milyen feltételeknek kell megfelelnie. A feltételek között szerepel olyan, amely miatt önkormányzati képviselőket vagy megbízottjaikat érintően korrupció gyanúja merül fel

A hangfelvétel alapján a Magyar Szocialista Párt Szombathelyi Szervezete vesztegetés gyanúja miatt feljelentést tett, amely feljelentés alapján a Vas Megyei Főügyészség vesztegetés alapos gyanúja miatt elrendelte a nyomozást.

Dr. Ipkovich György volt polgármester a hangfelvétel nyilvánosságra kerülését követően vizsgálatot rendelt el, ugyanis a hangfelvételen olyan állítások hangzanak el, amelyekről neki nem volt tudomása, és fontosnak tartotta, hogy meggyőződjön a tényállítások valóságtartalmáról. A vizsgálat alapján kiderült, hogy a Savaria Rehab-team Kft. 2010. évben minden alkalommal elutalt 30% előleget a pályázatain nyertes vállalkozásoknak, tette ezt belső szabályozás, biztosítékok kikötése nélkül. Álláspontom szerint, a Savaria Rehab-team Kft. előlegfolyósítása nem hogy az eddig gyakorlattal ellentétes, hanem önkormányzatunk érdekébe ütközik. Kiszolgáltatott helyzetet teremt azzal önkormányzatunknak, hogy a munkálatok el nem végzése, vagy hibás teljesítés esetén a kifizetett előlegek megtérülését garanciákkal nem biztosítja. Figyelemre méltó tény, hogy az önkormányzati intézmények ezzel párhuzamosan nem fizettek előleget a náluk nyert vállalkozásoknak, csak leigazolt teljesítést követően fizettek egy összegben. Az a vállalkozás, amelyet alvállalkozóként bízott meg önkormányzati cégünk, kapott 30% előleget, azon vállalkozások, amelyeket az önkormányzati intézményeink bíztak meg, nem kaptak előleget, mindez ugyanazon időintervallumban.

A vizsgálat során kiderült, hogy a Savaria Rehab-team Kft. nem rendelkezett saját versenyszabályzattal, és az is kérdéses, hogy jogszerű volt-e, hogy versenyeztetési eljárásokat folytatott le, és nem közbeszerzési eljárást.

Kiderült továbbá, hogy volt arra is példa, hogy önkormányzati cégünk ügyvezetője olyan személlyel kötött szerződést, aki adott időpontban nem volt jogosult a céget jegyezni, és az ügyvezető nem győződött meg arról, hogy cégjegyzésre jogosulttal írja-e alá a szerződést.

Fentiek miatt indokolt egy ideiglenes bizottság létrehozása, amely alaposan minden részletre kiterjedően meg tudja vizsgálni az eljárások jogszerűségét. A hangfelvétel és a tények nyilvánosságra kerülése óta nem volt képviselő-testületi ülés (az alakuló ülésen a képviselők többsége nemmel szavazott az ideiglenes bizottság létrehozásáról szóló napirendi pontra), azért a soron következő képviselő-testületi ülésen lehetséges csak az előterjesztés megtárgyalása.

 

Szombathely, 2010. október 18.

 

                                                                               (: Dr. Czeglédy Csaba :)

                                                                               önkormányzati képviselő

 HATÁROZATI JAVASLAT

A Közgyűlés megtárgyalta a 2009-2010. évben önkormányzati intézményeknél, illetve önkormányzati bérlakásoknál elvégzett nyílászárócsere kivitelezési munkák tárgyában elhangzott előterjesztést, és az alábbi határozatot hozza:

 

 

   1. A Közgyűlés az SZMSZ ideiglenes bizottságokra vonatkozó 57. § alapján ideiglenes bizottságot hoz létre az alábbi elnevezéssel:

„Vizsgálóbizottság a 2009-2010. évben önkormányzati intézményeknél és önkormányzati bérlakásoknál elvégzett nyílászárócsere kivitelezési munkák jogszerűségének vizsgálatára”

 

   2. Az ideiglenes bizottság összetételét az SZMSZ 57. § (2) alapján a Közgyűlés 5 főben határozza meg:

Elnök:            ………………………….  (MSZP-SZTKE)

Tagok:            ………………………….  (FIDESZ-KDNP)

                        ………………………….  (FIDESZ-KDNP)

                        ………………………….   (JOBBIK)

                        ………………………….   (LMP)

 

   3. A Közgyűlés az ideiglenes bizottság feladatkörét az alábbiakban határozza meg:

-          A bizottság vizsgálja meg a 2009. és 2010. években az önkormányzati intézményeknél a SAVARIA REHAB-TEAM Kft. illetve különböző építőipari gazdasági társaságok által elvégzett nyílászárócsere kivitelezési munkálatok jogszerűségét, a versenyeztetés szabályszerűségét ebbe beleértve az ajánlattételeket, a beadott pályázatokat, a nyertesek kiválasztását, szerződéskötéseket.

-          A bizottság vizsgálja meg, hogy a SAVARIA REHAB-TEAM Kft. jogszerűen járt-e el, hogy versenyeztetési eljárást folytatott le és nem közbeszerzési eljárást

-          A bizottság vizsgálja meg, hogy a SAVARIA REHAB-TEAM Kft. rendelkezett-e a versenyeztetéshez szükséges megalkotott belső szabályzatokkal illetve ezek hiánya kinek a felelőssége.

-          A bizottság vizsgálja és vizsgáltassa meg, hogy az önkormányzati intézményeknél illetve az önkormányzati bérlakásoknál az eredeti az igényeknek megfelelő nyílászárók kerültek-e beépítésre, voltak-e hiányosságok, ezeknek kik a felelősei.

 

   4. A Közgyűlés felkéri az ideiglenes bizottságot, hogy legkésőbb 2010. december 10. napjáig vizsgálati jelentését előterjesztés formájában terjessze a Közgyűlés soron következő ülésére.

 

   5. A Közgyűlés 500.000 forintot biztosít az ideiglenes bizottságnak, hogy vizsgálati munkájához szakértőket tudjon igény szerint a hatályos rendeleteknek megfelelően igénybe venni. Minden egyes megbízás ellenjegyzésére csak a polgármester jogosult. A bizottság önállóan nem vállalhat kötelezettséget. Az 500.000 forintot a soron következő költségvetés-módosításban a Közgyűlés külön soron szerepelteti.

 

   6. A Közgyűlés a bizottságot határozott időre, 2010. december 31. napjáig hozza létre.

 

Felelős:         a bizottság elnöke

Határidő:       2010. december 31.

6 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://szombathelyifrakcio.blog.hu/api/trackback/id/tr602386191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paranorma 2010.10.22. 19:37:13

Kíváncsian várom, hogy történik-e valami, vagy elkenik a nemzeti masírozás "hősei"...

5606 2010.10.23. 11:53:57

Ez a a nemzeti masírozás előre láthatólag évtizedekig tart. Ez van...
Nektek meg marad a gyurcsány féle országlegatyásítás, a tömegbelövetés és a szégyen.
Így húztunk vonalat 56 és 2006 közé. Rákosi, Kádár és közétek.

paranorma 2010.10.23. 22:11:46

Álmodozz csak, rátok dől, de nagyon gyorsan, a nemzeti kártyavár...)))

5606 2010.10.23. 22:22:20

Hát persze, már májusban is ez volt a szlogen. Októberre már semmi nem marad. Megmondjam mi lesz. Fellendülő gazdaság + újabb pár millió szavazó.

Darkrider 2010.10.24. 13:39:51

@5606: újabb pár millió szavazó = kommunizmus

5606 2010.10.24. 17:24:11

Újabb pár millió szavazó=határon túli magyar testvéreink visszatérése a nemzettestbe határmódosítások nélkül.
Horn, Meggyesi, Gyurcsány, Nyers, Lendvai, Szilvási, Kiss Péter=kommunizmus
Szomorú véget ért a szaros maszop...
süti beállítások módosítása